Društvo

Lažni njemački špijun izvarao čak i policiju

Lažni njemački špijun izvarao čak i policiju
Lažni njemački špijun izvarao čak i policiju

Zlatan Latifović iz Maglaja, falsifikujući niz dokumenata, od ugovora vrijednog milion evra s direktorom "Natrona" do službene legitimacije njemačke obavještajne službe BND, već godinama, uglavnom nekažnjeno, vrši novčane prevare preduzeća, banaka i pojedinaca u Njemačkoj, BiH i Srbiji.

Protiv njega Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona podnesen je niz krivičnih prijava. Između ostalih, prijave su podnesene zbog prevare, krivotvorenja službenih isprava i ugrožavanja lične bezbjednosti. Krivičnu prijavu protiv Latifovića podnio je i bivši načelnik opštine Maglaj i predsjednik Nove demokratske stranke BiH Dževad Galijašević. Tvrdi da je riječ o međunarodnom kriminalcu koji je 2001. godine protjeran iz Njemačke.

UGOVOR S "NATRONOM"

Iako je, kaže Galijašević, Latifović izvršio niz prevara, pljački, novčanih malverzacija, falsifikovanja i fizičkih napada, "njegova moćna politička podrška, od Sarajeva do Maglaja, do danas sprečava procesuiranje krivičnih prijava protiv njega".

 "Jedna od Latifovićevih prevara je falsifikovani ugovor između njega i direktora 'Natrona' Mirsada Međića, kojim se na Latifovića prenose nepokretnosti ove firme u Beogradu vrijedne oko miliona evra. Falsifikovani su i pečati sudova u Beogradu i u Zavidovićima. Riječ je o stambeno-poslovnom prostoru na adresi Topličin venac 3, površine 308,4 kvadratnih metara. U ugovoru stoji da on vrijedi 360.000 KM i da taj novac 'Natron' duguje Latifoviću", kaže Galijašević. Da je ugovor lažan, potvrdio je i direktor "Natrona" Mirsad Međić.

"Prvi put čujem za to. To, naravno, nikad nisam, niti bih ikada potpisao. Latifovića sam viđao u Maglaju, čuo sam da se bavi sumnjivim poslovima, ali nikad s njim nisam ni stao, a kamoli sklapao poslovne aranžmane", rekao nam je Međić u telefonskom razgovoru, dodajući da će o svemu obavijestiti nadležne organe.Galijašević kaže da je na osnovu ovog ugovora Latifović pozajmljivao novac "za troškove u realizaciji ovog posla".

Potvrda za to je i tužba Dragiše Vasića iz Njemačke, od kojeg je Latifović na osnovu ovog lažnog ugovora pozajmio 15.000 evra, koje mu nikada nije vratio. Latifović je Vasiću pokazivao i službenu legitimaciju njemačke obavještajne službe BND s brojem CD-A 0-37, tvrdeći da radi za tu službu pri Ambasadi Njemačke u Sarajevu. Vasićeva krivična prijava zavedena je u protokolu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) 7. avgusta, a Vasić je Latifovića tužio i Njemačkom javnom tužilaštvu u Minhenu, te BND-u u Pulahu.

"Pune tri godine Latifović se kretao putevima Federacije BiH pokazujući falsifikovanu diplomatsku iskaznicu i putnu ispravu Njemačke, na kojima je pisalo da je službenik njemačke ambasade u Sarajevu. Automobil pasat mu je bio označen CD tablicama i obilježen najmodernijom policijskom signalizacijom, pa niko nije smio da ga zaustavi. Lažne dokumente Njemačke pokazao je i u maju u Beogradu, u Policijskoj stanici Voždovac", kaže Galijašević. Tvrdi da su o tome obaviješteni i državni organi BiH, ali da niko nije ni pokušao provjeriti tu dokumentaciju što, ističe, navodi na zaključak o postojanju zločinačkog udruženja čiji ciljevi prevazilaze značaj tuženog i važnost onoga što on čini.

On kaže da je krivičnu prijavu protiv Latifovića podnio u maju, te da o svemu što je Latifović počinio postoji kompletna dokumentacija u Policijskoj upravi Zavidovići i u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Galijašević kaže da, iako su o svemu obaviještene nadležne institucije FBiH i državni organi BiH, niko ništa nije poduzeo, te da je očito da pravosudni sistem ne može i neće da se nosi s kriminalom ovog kalibra.

LAŽNI OBAVJEŠTAJAC

U Policijskoj stanici Voždovac Latifović se u maju ove godine našao zbog duga prema Sanelu Pljaskoviću, vlasniku preduzeća "Pljasković auto" iz Brčkog, koji kaže da je njega Latifović prevario za 14.000 evra.

Pljasković mu je prišao u Požarevcu, s namjerom da ga pita za vraćanje duga, a Latifović je dodao gas i pobjegao, pa ga je Pljasković prijavio.

"Međutim, u stanici je Latifović pokazao iskaznicu njemačke ambasade u Sarajevu. Kad se to desilo, bila je nedjelja, pa mu je rečeno da se sutradan javi u policiju, ali on to nije učinio nego je pobjegao iz Srbije", kaže Pljasković.

Inspektor Ljubodrag Dobrašinović, koji je tada radio u Policijskoj stanici Voždovac i bio zadužen za ovaj slučaj, potvrdio je da je Latifović u stanici rekao da je, pokazujući legitimaciju, pripadnik njemačke obavještajne službe BND.

"Latifovićev automobil bio je označen policijskom signalizacijom, a on nam je rekao da radi za obavještajnu službu Njemačke, pokazujući legitimaciju te službe, koja je glasila na njegovo ime i bila ispisana na njemačkom jeziku. To je čudno i nelogično, jer se takve stvari, i kad su tačne, ne govore. Pošto se radilo o državljaninu BiH koji nije priveden zbog nekog prekršaja u Srbiji, a bila je i nedjelja, nismo mogli vremenski stići da izvršimo proceduru provjere i morali smo da ga pustimo. Dobio sam informaciju da je poslije ovoga to istraživala i za Latifovića se zanimala i policija u BiH", kaže Dobrašinović, dodajući da je tada stekao dojam da se Latifović predstavlja lažno.

 Pljasković se obratio i zamjeniku supervizora za Brčko Gerhardu Zonthajmu, koji mu je, kaže, rekao da Latifović nije zaposlen u njemačkoj ambasadi.

"On mi je rekao i da Njemačka najvjerovatnije neće krivično goniti Latifovića nego da bi to trebalo da učini domaće tužilaštvo", kaže Pljasković, dodajući da Latifović ima i zabranu ulaska u zemlje EU narednih dvadeset godina.

U Ambasadi Njemačke u Sarajevu potvrdili su da im je ime Zlatana Latifovića nepoznato.

"Za to ime prvi put čujem, a poslije provjere ustanovili smo da taj čovjek nikada nije bio zaposlen u ovoj ambasadi, ni u jednoj službi, pa ni u obavještajnoj", rekao je portparol njemačke ambasade u Sarajevu Boris Stjepanović.

"AGRESIVNI PREVARANT"

U krivičnoj prijavi koju je protiv Latifovića podnio Galijašević Tužilaštvu ZDK, Latifović se tereti za niz počinjenih krivičnih djela i lažno predstavljanje. Između ostalog, tereti se za falsifikovanu finansijsku dokumentaciju i izradu lažnih čekova i virmana, čime je u zabludu doveden i prevaren za 14.000 evra gore pomenuti Sanel Pljasković, a prevarena je, kaže Galijašević, i tuzlanska firma "SarLight" za izvjesnu količinu muzičke i video-opreme, što je prijavljeno Policijskoj upravi (PU) Zavidovići, kao i PU Tuzla. U krivičnoj prijavi navedeno je i da je Latifović neovlašteno upotrebljavao ime preduzeća "Bosna", koje je u vlasništvu Mirsada Mešića, tako što je u falsifikovanoj dokumentaciji podigao kredit na ime svoje supruge Suade, navodeći lažno da je ona zaposlenik "Bosne". Time je prevarena Gospodarska banka Zenica, koja je Latifovićima isplatila 7.000 KM, dok banci za četiri godine nije uplaćena nijedna rata tog kredita. Isti je slučaj i sa Gospodarskom bankom Usora, s tim što je Latifović falsifikovao pečate prevozničke firme Muhameda Mešića iz Maglaja predstavljajući se kao zaposlenik tog preduzeća. Latifoviću je isplaćen kredit od 7.000 KM, a nijedna rata do danas nije uplaćena.

Muhamed Mešić kaže da je sudski proces s Latifovićem u toku i da je tačno da je Latifović na osnovu falsifikovanih dokumenata o zaposlenju u njegovoj firmi podigao kredit koji ne vraća, ali da ne želi da govori dok ne bude donesena presuda.

"Imam mnogo problema s Latifovićem koji mi prijeti i šalje svoje ljude da na mene vrše pritisak", kaže Mešić, dodajući da se radi o agresivnom prevarantu sklonom fizičkim napadima.

 Latifović je uspio doći i do sredstava za otkup stana vrijednog preko 50.000 KM. Kako Galijašević navodi, to je učinio falsifikujući bilans poslovanja svoje fiktivne firme "Zams" iz Maglaja, te poreske izvještaje prema kojima su njeni prihodi skoro milion KM, iako nikada nije uplatila porez. U popratnoj dokumentaciji, ističe u prijavi Galijašević, Latifović je falsifikovao i pečate Opštinskog suda Zavidovići, kojima ovjerava falsifikovane fotokopije i dokumentaciju o broju zaposlenih i o vlastitim primanjima, na osnovu čega od preduzeća Saida Hrnjića "CGV Maglaj" dolazi do tih sredstava.

FALSIFIKATOR NJEMAČKIH VIZA

Na sličan način on je prevario i Hypo Leasing, kupivši audi A8 vrijedan 65.000 KM. To vozilo je, iako bez prava otuđenja, prodao "Pljasković autu" iz Brčkog, obmanjujući vlasnika falsifikovanom novom dokumentacijom. Preduzeće "Bosna šped" Zenica, vlasništvo Alića, Latifović je prevario tako što mu je uz falsifikovanu dokumentaciju prodao automobil sitroen pikaso, vrijedan oko 35.000 KM. Vozilo je kupljeno u Italiji na lizing preko falsifikovane dokumentacije na ime Muje Begića. Na taj automobil je, zbog neisplaćenog lizinga, stavljena zabrana otuđenja.

U prijavi Galijašević navodi da je Latifović varao i veliki broj pojedinaca falsifikujući i prodajući im oko 1.500 viza za Njemačku, te pozajmljujući novac koji nikada nije vratio. Tako je vlasnika preduzeća "Bimpex" iz Kreševa Ivana Bejića prevario za oko 30.000 KM.

"Predstavio mi se kao zaposlenik Televizije Sarajevo i neko ko može obezbijediti vizu za Njemačku, a upoznao sam ga preko njegovog šure koji je radio za mene. Početkom avgusta prošle godine odvezao je audi A 6, rekavši da će do 25. avgusta realizovati kredit. Povjerovali smo mu i dali mu sve dokumente. Poslije sam ga zvao a on je, prolongirajući rokove, obećavao isplatu, što do danas nije učinio. Posljednji put smo se vidjeli 30. decembra, obećao je da će mi isplatiti novac do 3. januara i slagao", kaže Bejić dodajući da je prije pet mjeseci predao tužbu Tužilaštvu ZDK, ali da do danas ona nije procesuirana. Prevara još jedne banke u Federaciji BiH, navodi u tužbi Galijašević, izvršena je putem lizinga, vezano za otkup audija A6 vrijednog 30.000 KM, BMW 5.25, vrijednog 52.000, i jednog BMW 3.20, vrijednog 25.000 KM.

Galijašević kaže da se obratio i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH zbog Latifovićevog fizičkog napada na njega. On ističe da kompletna dokumentacija o tome postoji u Policijskoj upravi Zavidovići i u Tužilaštvu ZDK.

MNOŠTVO PRIJAVA

Na zahtjev da nam dostave podatke o predmetima u kojima se vodi istraga o počinjenim krivičnim djelima Zlatana Latifovića, iz Odsjeka za odnose s javnošću MUP-a ZDK odgovoreno je da to ne mogu učiniti.

"Određeni događaji koje spominjete dogodili su se van područja ZDK i u ranijem vremenskom periodu. Vašem zahtjevu da vam dostavimo podatke o podnesenim izvještajima protiv ovog lica, ili bilo kojeg drugog imenovanog lica ili za podatke iz kaznenih evidencija ne možemo udovoljiti. Mi povremeno informišemo javnost o podnesenim izvještajima protiv lica, ali bez otkrivanja identiteta lica", objasnio je portparol MUP ZDK Senaid Hasić.

Portparol Tužilaštva ZDK Sead Kožo potvrdio je da ima mnogo krivičnih prijava koje se odnose na Zlatana Latifovića, a da je posljednja optužnica protiv njega podignuta 27. novembra ove godine u nadležnom Osnovnom sudu Zavidovići zbog počinjenog krivičnog djela lakše tjelesne povrede.

"Latifović je u januaru osuđen na uslovnu kaznu zbog krivičnog djela prevare. Ima više tužbi i istraga koje se odnose na njega. U Tužilaštvu ZDK otvorene su istrage zbog nekoliko krivičnih djela prevare. Policiji su izdate naredbe za prikupljanje dokaza i činjenica radi dopune predmeta. U fazi istrage su i dva krivična djela krivotvorenja službene isprave", kaže Kožo, dodajući i da se istraga protiv Zlatana Latifovića vodi i zbog prijave o ugrožavanju lične bezbjednosti. Na pet raspoloživih telefonskih brojeva koji se vode na ime Zlatana Latifovića, on se posljednjih deset dana na naše uporne pozive nije javljao ni na jedan.

Sarajlija Denis Petrović o "poslovanju" s Latifovićem "Brutalno smo pretučeni"

U martu 2003. godine mediji su objavili kako je Zlatan Latifović pretukao jednu od svojih poslovnih žrtava. Riječ je o Sarajliji Denisu Petroviću i njegovom puncu Zlatku Deminu, koje su Latifović i njegova dva rođaka premlatili u Latifovićevoj kući u Maglaju, kad je Petrović sa suprugom i njenim roditeljima došao da dogovori završetak započetog posla oko zamjene automobila.

"Htio sam da zamijenim svoj džip za ford skorpio Zlatana Latifovića, za koji je on tvrdio da je 1992. godište. Kad sam ustanovio da to nije tačno, htio sam da vratim automobil, ali Latifović mi nije dao džip nazad. Kad smo otišli kod njega da se dogovorimo, on i njegova supruga su nasrnuli na mene, na punca i na moju suprugu Ivanu, a stigla su i dva njegova rođaka sa šipkom i sprejom. Uspjeli smo pozvati policiju", rekao je tada Petrović, kome su konstatovani krvni podlivi, posjekotine na glavi, nagnječenje rebra i hematom u bubregu, zbog čega je mokrio krv. Iako se Petrović žalio EUPM i podnio tužbu, ovaj slučaj do danas nije procesuiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije