Društvo

Liječenje djece sa srčanim manama u Toskani

Liječenje djece sa srčanim manama u Toskani
Liječenje djece sa srčanim manama u Toskani

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darko Tomaš potpisali su danas sa predstavnicima zdravstvene ustanove "Gabriele Monasterio" iz Toskane protokol o saradnji koji se odnosi na liječenje djece sa srčanim manama iz RS u ovoj italijanskoj klinici.

Kako  je navedeno u saopštenju iz Fonda, protokolom je formalizovana saradnja sa pomenutom klinikom u koju će se djeca iz RS upućivati zbog operacija na otvorenom srcu, koje nije moguće obaviti u zdravstvenim ustanovama RS, kao ni u drugim ustanovama sa kojima FZO RS ima potpisan ugovor.

Ministar Bogdanić je rekao da će ubuduće, na osnovu ovog protokola, djeca u Toskanu ići na operacije u pratnji roditelja, te da će se definisati cijena liječenja jednog djeteta, koja podrazumijeva liječenje, smještaj, kao i boravak pratioca.

On je naveo da će se ove godine operisati sedmoro djece u pomenutoj klinici, za šta je Fond zdravstvenog osiguranja RS obezbijedio 100.000 evra.

Direktor FZO RS Darko Tomaš je istakao da je Fond pozitivno odgovorio na inicijativu Udruženja "Jedno srce, jedan svijet" i na preporuke Kliničkog centra Banjaluka, te iznašo sredstva za finansiranje operacija za sedmoro djece iz RS kojima su neophodne operacije u Toskani.

''Djeca iz RS su i ranije pojedinačno boravila u ovoj zdravstvenoj ustanovi i iskustva ljekara iz Kliničkog centra Banjaluka koji su pratili ta liječenja, kao i roditelja djece su pozitivna. Upravo ta pozitivna iskustva bila su najbolji savjetnik nama u Fondu i Ministarstvu da danas formalizujemo ovu saradnju", rekao je Tomaš.

Direktor ustanove "Fondacione Toskana Gabriele Monasterio" Lućiano Ćući rekao je da se ovim protokolom potvrđuje međusobna saradnja koja postoji godinama.

Načelnik Odjeljenja kardiologije i reumatologije Klinike za dječije bolesti Kliničkog centra Banjaluka Stevan Bajić istakao je da se na ovaj način institucionalno reguliše liječenje djece sa najtežim srčanim oboljenjima i zaokružuju potrbe u pedijatrijskoj kardiologiji i kardiohirurgiji u Srpskoj.

"Broj ove djece nije veliki, ali je veliki problem za roditelje i nas koji ih liječimo, što će ovim protkolom biti riješeno", rekao je Bajić. On je naveo da je u ovoj ustanovi već operisano 13 djece iz RS zahvaljujući timu profesora Bruna Murcija, čije je iskustvo dokazano.

Predsjednik Udruženja roditelja djece sa urođenim srčanim manama "Jedno srce, jedan svijet" Nebojša Arežina rekao je da sada predstoji velika borba za izlječenje djece u klinici u koju imaju veliko povjerenje. Arežina je izrazio zahvalnost doktoru Bajiću, Fondu, Ministarstvu i kabinetu predsjednika Republike, kao i Uniji sidikata zdravstva, koja je u ovoj inicijativi podržala udruženje.

Takođe, u narednom periodu bi trebalo da se potpiše i protokol o saradnji između Kliničkog centra Banjaluka, Medicinskog fakulteta banjalučkog Univerziteta i kardiohirurške klinike iz Toskane, koji će omogućiti edukaciju stručnjaka iz RS u ovoj klinici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije