Društvo

Lijekovi jeftiniji i do 32 KM

Lijekovi jeftiniji i do 32 KM
Lijekovi jeftiniji i do 32 KM

BANJALUKA - Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 15. marta će na recept dobijati 12 novih komercijalnih lijekova, a za neke od njih participacija će biti niža i za 32 marke.

Kako je saopšteno iz Fonda zdravstvenog osiguranja, na listi A ubuduće će osiguranicima biti dostupno šest novih generičkih lijekova, od kojih su dva ranije bila na listi B.

"Na listu A uvršćeni su lijekovi za liječenje opstruktivnih bolesti pluća "indakaterol", za kožne bolesti "alklometazon" i hormonski kontraceptivi "levonorgestrel-etinilestradiol" i "ulipristal" " ,istakli su u Fondu za Glas Srpske.

Za ove lijekove, kako su naglasili u Fondu, osiguranici koji nisu oslobođeni plaćanja participacije, ukoliko se opredijele za lijek sa referentnom cijenom, platiće samo participaciju u iznosu od 10 odsto, dok osiguranici koji su oslobođeni participacije za njih neće plaćati ništa.

Takođe, dva generička lijeka koja koriste oboljeli od kardiovaskularnih bolesti "kvinapril" i opstruktivnih plućnih oboljenja "tiotropijum" umjesto na listi B od 15. marta biće na listi A.

To znači da će i za te lijekove osiguranici izdvajati manje novca, jer je participacija za lijekove sa liste B veća i iznosi 50 odsto od referentne cijene lijeka.

"Za lijek "tiotropijum" osiguranici će ubuduće plaćati participaciju u iznosu od oko sedam maraka, dok je ranije bila 39 KM", naglasili su u Fondu.

Na listu A uvršćen je i novi oblik i doza lijeka za nervni sistem "okskarbamazepin", koji će sada, uz sirup, biti dostupan i u tabletama, te dozama od 300 i 600 miligrama.

Na prijedlog Udruženja roditelja djece oboljele od mukopolisaharidoze, dijetetski preparati "nutridrink" i "nutrinidrink" moći će se propisivati i oboljelim od mukopolisaharidoze tip tri, dok su ranije bili dostupni samo oboljelim od cistične fibroze.

Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od mukopolisaharidoze Vladanka Gojić kaže da će im mnogo značiti to što će ovi dijetetski preparati biti propisivani i oboljelim od mukopolisaharidoze tip tri.

"To našoj djeci znači mnogo, a najviše iz razloga što se do sada dugo čekalo na refundaciju troškova raznih lijekova koje uglavnom sve nabavljamo iz inostranstva",  istakla je Gojićeva.

Dodala je da bi djeci sa rijetkim bolestima mnogo značilo kada bi postojale jednostavnije procedure za nabavku lijekova.

"Svakog mjeseca moramo imati unaprijed oko 2.000 maraka kako bismo nabavili neophodne lijekove, a zatim čekamo na refundaciju troškova", kazala je Gojićeva.

Novine i na listi B

Osim novina na listi A, od 15. marta i na listi B nalaziće se pet novih lijekova.

"To su lijekovi za prevenciju moždanog udara (dipiridamol - acetilsalicilna kiselina i klopidogrel - acetilsalicilna kiselina), hroničnu vensku insuficijenciju (diosmin), te za genitourinarni sistem (nistatin-nifuratel i dutasterid-tamsulozin)", dodali su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije