Društvo

Ljekari traže strože kazne za napadače

Ljekari traže strože kazne za napadače
Ljekari traže strože kazne za napadače

SARAJEVO - Napadi na medicinsko osoblje su skoro svakodnevni, ocijenio je Dragan Stevanović, predsjednik Izvršnog odbora Ljekarske komore FBiH.

"Ljudi su isfrustrirani cijelim sistemom i iskaljuju se na neposredne izvršioce koji su ni krivi ni dužni", dodao je Stevanović.

Inicijativa o kojoj se već duže vremena govori i službeni prijedlog promjene Krivičnog zakona u pravcu da napad na "bijeli mantil" bude tretiran kao napad na službenu osobu, mogao bi biti upućen vlasti FBiH početkom aprila sa sjednice Skupštine Ljekarske komore FBiH.

Stevanović je kazao da se još prikupljaju podaci od kantonalnih komora o broju napada na medicinske radnike, tako da nemaju trenutno neke "ubjedljive podatke".

Komora je u septembru prošle godine odaslala poziv kolegama, doktorima medicine da prijave i dokumentiraju pojave nasilja, nasilničkog ponašanja, prijetnje, ometanja u radu, fizičke napade i druge vrste agresivnog ponašanja prema ljekarima na radnom mjestu.

"Prikupljamo podatke da opet aktueliziramo prijedlog za promjenu zakona", dodao je Stevanović.

U Komori su nedavno rekli da su česti i fizički napadi.

Stevanović je napomenuo da se po pitanju prijedloga promjene Krivičnog zakona sigurno neće ništa raditi do sjednice Skupštine Komore početkom aprila, ali da bi se na sjednici mogla donijeti inicijativa i uputiti službeni prijedlog ka vlasti FBiH. Cilj promjene zakona je zaštita ove profesije i njenog digniteta, ali i zaštita samih ljekara.

Prema Krivičnom zakonu FBiH, napad na službenu osobu kažnjava se zatvorom i do tri godine.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kazao je da treba doći do propisa koji će bolje zaštititi medicinsko osoblje, ali je teško reći da li je rješenje da se ide u izmjenu Krivičnog zakona.

"Medicinsko osoblje je često u situacijama u kojima dolazi do nervoze i napada. Da li to treba tretirati kao napad na službenu osobu potrebno je vidjeti kroz javnu raspravu stručne, a i političke javnosti jer se zna ko su službena lica. Ipak, da treba efikasan propis koji će zaštititi medicinsko osoblje - treba", istakao je Osmanović.

Denis Gratz, poslanik Naše stranke i član Odbora za pravdu i opću upravu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je da je za svako pooštravanje Krivičnog zakona "u smislu ozbiljnijeg tretmana države u odnosu na svaku vrstu kriminala".

"Ako je interes javnosti da ovo pitanje rješavamo kroz Krivični zakon, ja ću to podržati", dodao je Gratz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije