Društvo

Lukač naredio pojačanu kontrolu u saobraćaju

Lukač naredio pojačanu kontrolu u saobraćaju
Lukač naredio pojačanu kontrolu u saobraćaju

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač naložio je pojačane aktivnosti policije u pogledu kontrola u saobraćaju sa akcentom na brzinu kretanja vozila i vožnju pod dejstvom alkohola.

Ta dva faktora  glavni su uzrok teških saobraćajnih nezgoda u Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.

U saopštenju se apeluje i da se svi učesnici u saobraćaju odgovorno ponašaju u saobraćaju i poštuju postojeće propise, te tako zaštite svoj, ali živote drugih učesnika u saobraćaju.

MUP Srpske je uputio i prijedlog Ministarstvu transporta i komunikacija BiH da se u izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH drastično povećaju sankcije za prekršaje.

U prvih pet mjeseci ove godine u Republici Srpskoj dogodila su se 3.533 saobraćajna udesa u kojima je smrtno stradalo 55 lica, teže je povrijeđeno 211, dok je lakše povrijeđeno 987 lica.

Broj smrtno stradalih lica manji je za 11,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U posmatranom periodu najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda bili su neprilagođena brzina kretanja vozila, u 25,4 odsto saobraćajnih nezgoda, a najveći broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim udesima, njih 23,6 odsto, evidentiran je subotom.

U ovoj godini policijski službenici evidentirali su 114.168 prekršaja u saobraćaju, a za počinjene prekršaje podneseno je 1.309 zahtjeva i izdat je 104.361 prekršajni nalog.

Po oba vida je u ovom periodu obuhvaćen i sankcionisan 106.161 počinilac prekršaja, što je više za 34 odsto na isti prošlogodišnji period.

Policijski službenici su iz saobraćaja isključili 6.850 lica zbog vožnje pod uticajem alkohola, a 105 vozača zbog vožnje pod uticajem opijata, što je za pet odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije