Društvo

"Majski pulmološki dani": Prezentacija istraživanja i dostignuća u terapijama

"Majski pulmološki dani": Prezentacija istraživanja i dostignuća u terapijama
"Majski pulmološki dani": Prezentacija istraživanja i dostignuća u terapijama

BANJALUKA - Jubilarni 25. stručni skup "Majski pulmološki dani", ove godine sertifikovan kao međunarodni kongres najvišeg nivoa, prilika je da stručnjaci ne samo iz oblasti pulmologije, već i iz drugih grana medicine razmijene znanja i vještine.

Tokom "Pulmoloških dana", koji se održavaju u Banjaluci, eksperti RS, okruženja, Evrope i Amerike prezentovaće originalna istraživanja, naučnog,  stručnog ili revijalnog karaktera, kako iz oblasti pulmologije, tako i iz različitih oblasti medicine poput fiziologije, hirurgije, kardiologije, infektologije...

Prema višegodišnjoj praksi, radovi koji prođu stručnu recenziju uredništva, biće u cijelosti publikovani u stručnom časopisu Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa RS "Respiratio".

Stručna javnost, Medicinski fakultet u Banjaluci, ali i drugi fakulteti u okruženju prepoznali su ovaj časopis kao relevantan izvor informacija.

"Na prvim 'Majskim pulmološkim danima', održanim davne 1992. godine, okupilo se četvoro ljekara, s jasnom vizijom i ciljem da dijagnostiku oboljenja i liječenje pacijenata podignu na što viši nivo. Tada su na ovom skupu bili samo pulmolozi, a sada su sa nama i fizijatri, internisti, kardiolozi, torakalni hirurzi, patolozi, fiziolozi i drugi stručnjaci iz medicine. U početku usko stručni, pulmološki skup je polako prerastao uvođenjem multidisciplinarnog pristupa liječenju u interdisciplinarni skup, koji uključuje sve medicinske grane koje imaju dodira sa pulmologijom, kako kliničkom, tako i predkliničkom", ističe Mirko Stanetić, predsjednik Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa RS.

U okviru "Pulmoloških dana" stručnjaci iz Amerike, zajedno s našim, održaće kurs intenzivne terapije za oko 30 učesnika, s ciljem da pacijenti i u drugim zdravstvenim ustanovama dobiju isti nivo njege, a ne samo u UKC RS.

"Cilj skupa je da se bavimo najviše masovnim nezaraznim bolestima koje zapravo prave najveće probleme", dodaje Stanetić.

Program je podijeljen u četiri cjeline. Hronična opstruktivna bolest pluća (HOPB) i astma su tema prve cjeline.

"HOPB je četvrti uzročnik obolijevanja i smrtnosti u svijetu, a tako i kod nas. Predviđa se da će 2030. godine biti na trećem mjestu. Drugo poglavlje je posvećeno intersticijumu - tkivu između vrećica zraka u plućima, dok je treće plućnoj onkologiji, jer od ukupnog broja oboljelih od karcinoma, čak 50 odsto oboli od karcinoma pluća. U RS broj oboljelih iz godine u godinu raste, a vjerovatno će rasti i narednih 10-20 godina jer se kod nas ne vode organizovane akcije borbe protiv pušenja. Na skupu će biti prezentovana i najnovija dostignuća u terapiji s ciljem da se svi liječe na isti način jer se tako podiže kvalitet. Četvrta cjelina obuhvata vaskularne bolesti", pojašnjava Stanetić.

U okviru "Majskih pulmoloških dana" u subotu u večernjim satima interaktivno predavanje će održati Alberto Papi, koji je jedan od najčuvenijih doktora iz oblasti HOBP-a i astme u Evrope, tvorac mnogih lijekova za ove bolesti.

"Kada govorimo o pulmologiji, dijagnostika i liječenje u RS ne zaostaju za svijetom, a pacijentima je omogućeno liječenje po savremenim smjernicama. Mi na Pulmološkoj klinici stasali smo kao tim da rješavamo i najteže probleme, zato i najmanje pacijenata tokom godine pošaljemo u druge ustanove izvan RS", navodi Stanetić, procjenjujući da u RS ima oko 60 pulmologa.

Na ovogodišnjem skupu, čiji je cilj promocija pulmologije kao nauke koja treba da podnese značajan teret u borbi protiv masovnih nezaraznih bolesti, učestvovaće oko 250 eminentnih stručnjaka.

Jubilarni 25. "Majski pulmološki dani" biće održani u Banskom dvoru, u periodu od 26. do 28. maja, a organizatori su Udruženje pulmologa/pneumoftiziologa Republike Srpske, Klinika za plućne bolesti u sastavu Univerzitetskog kliničkog centra RS i Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije