Društvo

"Majski pulmološki dani" okupljaju 250 stručnjaka

"Majski pulmološki dani" okupljaju 250 stručnjaka
"Majski pulmološki dani" okupljaju 250 stručnjaka

S ciljem da se dijagnostika oboljenja i liječenje pacijenata podignu na što viši nivo, na prvim "Majskim pulmološkim danima" davne 1992. godine okupilo se četvoro ljekara, koji su imali jasnu viziju.

Sada, 24 godine kasnije, na ovaj stručni skup, koji organizuju Udruženje pulmologa/pneumoftiziologa RS i Klinika za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, pristiže čak 250 stručnjaka, ne samo iz oblasti pulmologije, već i iz drugih grana medicine.

ZNAČAJ SKUPA: Ovogodišnji "Majski pulmološki dani" održavaju se na Jahorini, u hotelu "Termag", od 26. do 28. maja, a obilježiće ih predavanja i prezentacije radova najeminentnijih stručnjaka kako iz RS i FBiH, tako i iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije.

O značaju skupa svjedoči i potvrđen dolazak profesora Jeana Bousqueta, koji je prvo ime Evrope u oblasti pulmologije, a koji će održati plenarno predavanje o najsavremenijim metodama u liječenju astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, i tako svoje znanje prenijeti ovdašnjim kolegama.

Među učesnicima će, naravno, biti i ljekari Klinike za plućne bolesti UKC RS, te će se sa skupa vratiti sa novim znanjima i vještinama, veoma značajnim, ako u obzir uzmemo poražavajuću statistiku.

"Procjena je da će hronična opstruktivna plućna bolest 2020. godine biti treći uzročnik obolijevanja i smrtnosti na svijetu, nakon kardiovaskularnih i malignih oboljenja", istakao je Mirko Stanetić, predsjednik Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa RS.

Stanetić, koji je i generalni direktor UKC RS, ističe da u toj zdravstvenoj ustanovi dijagnostika i liječenje, kada je o pulmologiji riječ, ne zaostaju za svijetom, odnosno da se pacijentima pružaju usluge u skladu sa svim savremenim smjernicama.

Pošto, kako navodi, Klinika za plućne bolesti UKC RS vrši kompletnu dijagnostiku i gotovo sve terapijske usluge, svega nekolicina pacijenata ove godine je poslato izvan RS.

"Ove godine tema 'Majskih pulmoloških dana' je 'Multidisciplinarnost u pulmologiji' jer ova nauka danas ne može bez multidisciplinarnog pristupa pa će učesnici skupa, koji će da prezentuju svoje stručne radove, biti iz različitih oblasti medicine poput fiziologa, hirurga, kardiologa, infektologa i tako dalje", naveo je Stanetić.

SNAŽNA GRANA: Pulmologija je, kako pojašnjava, evoluirala u izuzetno snažnu granu medicine, koja je ravnopravna sa drugim internističkim granama pa se, između ostalog, bavi i liječenjem vaskularnih oboljenja pluća, hroničnih nezaraznih bolesti, te malignih bolesti.

Doprinos Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa RS ogleda se i u činjenici da stoji iza stručnog skupa koji je jedinstven po tome što rezultira prezentovanjem vlastitih, originalnih radova, bilo da su naučnog, stručnog ili revijalnog karaktera, a cilj je da se, kada je riječ o pulmologiji, napravi presjek stanja u ovom trenutku.

Po okončanju skupa, kako je to dugogodišnja praksa, biće izdat stručni časopis "Respiratio", čiji glavni i odgovorni urednik Peđa Kovačević napominje da je vizija svaki put ispunjena - da se ostavi pisani trag o svim informacijama koje se prezentuju na "Majskim pulmološkim danima".

Kovačević, koji je i načelnik Službe intenzivne medicine UKC RS, naglašava da je riječ o zborniku radova koji živi u kontinuitetu i prerastao je u savremen stručni časopis.

"Mi smo na jednom od sastanaka Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa RS zaključili da je došlo vrijeme da se izdaje takav časopis. Osim toga, došli smo na nivo kad razmišljamo i da se 'Respiratio' objavljuje dva puta godišnje jer je interesovanje veliko", pojasnio je Kovačević.

Medicinski fakultet u Banjaluci, ali i drugi fakulteti u BiH i okruženju, prepoznali su ovaj časopis kao relevantan izvor informacija.

"To je kod nas tek jedan od dva stručna časopisa iz medicinske oblasti koji imaju svoju periodičnost, odnosno izlazili su bez prekida", naglasio je Kovačević.

Svi učesnici, koji dođu na ovogodišnje "Majske pulmološke dane", dobiće kompletan odštampan materijal sa stručnim radovima, a koji će, po okončanju skupa, moći da se pročitaju u obliku najnovijeg izdanja časopisa "Respiratio", kao i u elektronskom izdanju, na stranici www.respiratio.info.

Podsjetimo, prošle godine su "Majski pulmološki dani" održani od 21. do 23. maja u hotelu "Kardial" u Tesliću, a rezultirali su prezentacijom brojnih originalnih istraživanja, oko 50 stručnih radova, te održavanjem više revijalnih predavanja, i okupio je oko 200 ljekara.

Naravno, stručni radovi predstavljeni na tom skupu objavljeni su u časopisu Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa RS, a dostupni su i u elektronskoj formi na adresi www.respiratio.info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije