Društvo

Male kazne za polno nasilje nad djecom

Male kazne za polno nasilje nad djecom
Male kazne za polno nasilje nad djecom

BANJALUKA - U posljednjih šest godina Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske evidentiralo je 50 slučajeva pedofilije, odnosno seksualnog iskorišćavanja djece u RS.

U 45 slučajeva radilo se o krivičnom djelu polno nasilje nad djecom, u kojima je došlo do fizičkog seksualnog napada na žrtvu.

Ukoliko ovi slučajevi polnog nasilja nad djetetom završe pred sudom, počiniocima se izriču veoma male kazne, u rasponu od dvije do deset godina zatvora, a minimalna kazna za počinioca bi trebalo da bude od pet do deset godina zatvora. Istakla je ovo Nada Grahovac, ombudsman za djecu Republike Srpske, na okruglom stolu na temu seksualnog nasilja nad djecom, koji je održan u Muzičkom paviljonu u Banjaluci.

"Zahtijevamo i registar pedofila i aktivan nadzor nad njima", istakla je ona.

Žrtve su uglavnom djeca od šest do 10 godina, koja rijetko kad prijavljuju nasilje koje se desi jer je počinilac uglavnom neko iz njihove porodice.

"Pozdravljamo izmjene Krivičnog zakona RS koje su uvažile prijedlog da se zastara za krivično djelo polnog nasilja nad djecom računa od punoljetstva žrtve", istakla je, te dodala da je bilo dosta prijava žrtava - sada odraslih, koji su nedavno svjedočili o zlostavljanjima u djetinjstvu u krugu porodice.

Vanja Stokić, koordinator ovog projekta i urednik portala E-trafika, istakla je da je zahtjev za pooštravanje kazni za pedofile proslijeđen Ministarstvu pravde RS, te da će im biti proslijeđeni i zaključci s okruglog stola.

"Prije dva mjeseca izrečena je najveća kazna za počinioca polnog nasilja nad djecom u RS do sada. Muškarac iz Prijedora je dobio 19 godina zatvora zato što je šest godina silovao svoju kćerku", istakla je Stokićeva.

Poručeno je da je neophodno Krivičnim zakonom definisati i da se i seksualni odnos odrasle osobe s djetetom starijem od 14 godina, koje navodno pristane na dobrovoljan odnos, smatra krivičnim djelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije