Društvo

Malešević: Nikada ne zaboraviti Jasenovac

Malešević: Nikada ne zaboraviti Jasenovac
Malešević: Nikada ne zaboraviti Jasenovac

KOZARSKA DUBICA - U Kozarskoj Dubici večeras je održana memorijalna akademija "Smrtimice životom" povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Akademiji je prisustvovao ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je rekao da tradiconalna memorijalna akademija, uoči parastosa i pomena u Donjoj Gradini, ove godine ima dodatni značaj zbog obilježavanja 70 godina od proboja logoraša iz logora Jasenovac i Donje Gradine.

"Ovo je priika da se prisjetimo svih žrtava genocida i na neki način prenesemo istinu i sjećanje na buduće generacije da se takav zločin koji je počinjen nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom nikada ne zaboravi", rekao je Malešević novinarima.

On je podsjetio da su u logoru Jasenovac ljudi ubijeni na najsvirepiji način, a da žrtve i danas počivaju u Donjoj Gradini, koja je 1941. godine bila srpsko pravoslavno selo, koje je ušlo u sastav NDH.

"Donja Gradina je zbog svog položaja na obalama Une i Save bila idealno mjesto za masovna ubijanja u NDH", rekao je Malešević.

On je dodao da se obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida sutra nastavlja parastosom u Spomen-odručju Donja Gradina, gdje će, kako je najavio, prisustvovati veliki broj učenika i djece.

"To je veoma važno, jer su oni ti koji trebaju da spasu uspomenu na ovaj zločin koji ne smije da se zaboravi", rekao je Malešević.

U obraćanju učesnicima akademije, načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro podsjetio je da je NDH logor Jasenovac formirala po uzoru na svoje mentore, nacističku NJemačku, nakon što su doneseni ratni zakoni kojima se van pravne zaštite stavljaju Srbi, Jevreji i Romi.

"Cilj NDH bio je rješavanje takozvanog srpskog pitanja po planu jednu trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu preseliti, a logor Jasenovac bio je operacionalizacija takve politike", rekao je Zlojutro.

On je podsjetio da je zbog načina i masovnog ubijanja žrtava taj logor bio najmonstruozniji na svijetu.

U ime organizatora memorijalne akademije, Zlojutro je zahvalio Javnoj ustanovi Spomen-područje Donja Gradina i Dramskom studiju "Artist" iz Kozarske Dubice, čiji članovi su izveli muzičko-scenski performans "Smrtimice životom".

Zlojutro je rekao da je memorijalna akademija tradicionalan događaj u Kozarskoj Dubici u okviru obilježavanja godišnjice proboja jasenovačkih logoraša.

"Dobro je da se držimo te tradicije i da se sjećamo naših žrtava svake godine, ali nije dobro da to radimo samo ovih sedam dana uoči godišnjice proboja", rekao je Zlojutro.

On je izrazio nadu da će ova jubilarna godišnjica poslužiti da neke stvari krenu boljim tokom, da se više sredstava izdvaja za Donju Gradinu i da to Spomen-područje postane "briga svekolikog srpstva".

Organizator memorijalne akademije "Smrtimice životom" su Spomen-područje Donja Gradina, opština Kozarska Dubica i Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta".

Akademiji su prisustvovali predstavnici političkog, vjerskog, javnog i kulturnog života, te veliki broj učenika i građana.

U Donjoj Gradini sutra će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Ove godine obilježava se 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Jasenovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije