Društvo

Mali Milenko ide u dom?

 Mali Milenko ide u dom?
Mali Milenko ide u dom?

KOZARSKA DUBICA - Centar za socijalni rad iz Kozarske Dubice odlučio je da će malog Milenka Gajića poslati u Dom za nezbrinutu djecu "Rada Vranješević" u Banjaluci, a protiv njegove majke je podignuta krivična prijava.

"U toku ove nedjelje ćemo pokušati dječaka da smjestimo u Dom 'Rada Vranješević', te da on tamo završi osnovnu školu, pa ćemo dalje vidjeti šta i kako. Mi smo izvještaj koji su tražili javni tužilac i ombudsman poslali. Protiv majke je pokrenut krivični postupak, a otac se nije odazivao na pozive Centra. Hoćemo li podnijeti krivičnu prijavu i protiv njega, to će biti predmet mog sastanka s ljudima iz resornog ministarstva i s Nadom Grahovac, ombudsmanom za djecu RS", kazao je Branko Arnaut, direktor dubičkog Centra za socijalni rad.

Mještani ove opštine, s kojima smo razgovarali, mahom su ogorčeni, kako kažu, neradom pomenute institucije i ističu da ona treba da snosi odgovornost kao i roditelji koji su napustili dječaka, ako ne i veću.

"Da su radili svoj posao, dijete ne bi samo lutalo gradom više od godinu dana i patilo se, a pritom su upoznati s čitavom situacijim. Koliko roditelji treba da odgovaraju, isto tako i rukovodstvo i radnici Centra treba da snose sankcije, pa će onda početi da rade ono za šta su plaćeni", rekao je jedan mještanin, koji nije želio da mu objavimo ime.

Dubičanin Sakib Ramić, koji je udomio Milenka kada je bio zaboravljen od članova porodice i institucija, izašao je iz bolnice, u kojoj je bio nekoliko dana zbog pogoršanja ionako teškog zdravstvenog stanja.

"Dobro sam sada, oporavio sam se malo u bolnici, ali me duša moja boli zbog njega, na svašta ga nagovaraju i iskorištavaju. Svašta narod sada priča, otkako ste vi pisali o nama, nagovaraju ga da kaže da sam ga tukao, meni govore da ga iskorištavam, da hoću da se obogatim. Pa, ne dao mi bog takvog bogatstva i šta sve im sve neće pasti na pamet samo da bi nekome nešto loše napravili", ogorčen je on.

Spremni da pomognu

Grupa mladih ljudi iz Kozarske Dubice je, nakon što su "Nezavisne" objavile potresnu priču o životu Sakiba i Milenka, pokrenula akciju i sakupila određenu količinu odjeće, hrane i novca, koju im ovih dana planiraju uručiti. Takođe, nedavno ih je posjetila grupa Banjalučana, te novinari iz više redakcija, koji su im donijeli neke prijeko potrebne svari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije