Društvo

Manje žalbi porodilja na plate

Manje žalbi porodilja na plate
Manje žalbi porodilja na plate

BANJALUKA - Broj žalbi porodilja na povredu prava od strane poslodavaca dok su na bolovanju značajno je smanjen u posljednje vrijeme, pokazuju podaci Republičke uprave za inspekcijske poslove.

"Radnice se rijetko obraćaju Inspekciji zbog otkaza ugovora o radu, a povremeno upute prijavu zbog obračuna i isplate plata i naknada plata", kažu u Inspektoratu.

Najčešće nepravilnosti koje inspektori utvrde kada je riječ o pravima trudnica i porodilja odnose se na obračun i isplatu plata i naknada plata, a zbog toga što Javni fonda za dječju zaštitu Republike Srpske, na čiji teret se ostvaruje naknada plate za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva, kasni s refundiranjem sredstava poslodavcima.

"Ta činjenica ne može da utiče na redovnost isplate plata trudnicama i porodiljama, te u ovim slučajevima inspektori rješenjem nalažu poslodavcu da radnici obračuna i isplati platu u skladu sa zakonom. Svoja potraživanja prema Fondu poslodavac treba da rješava u dogovoru s tom institucijom, a nikako na teret radnica", kažu u Inspektoratu.

Momir Popić, direktor Javnog fonda za dječju zaštitu RS, kazao je da se refundacija naknade za porodiljske plate redovno isplaćuje poslodavcima u realnom sektoru, ali da se malo kasni u javnim institucijama.

"To su uglavnom institucije koje primaju platu iz trezora i kasni se možda po pet mjeseci, ali tu porodilje ne trpe ništa jer njima plata liježe na račun redovno", kazao je Popić.

Zakon o radu Republike Srpske propisuje kaznu u iznosu od 2.000 do 15.000 KM ako poslodavac ne omogući zaposlenoj ženi da koristi prava u vezi s trudnoćom, porođajem i materinstvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije