Društvo

Masno plaćali stanove za radnike

Masno plaćali stanove za radnike
Masno plaćali stanove za radnike

BANJALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova RS Specijalnom tužilaštvu podnijelo je izvještaj protiv Tihomira Gligorića, bivšeg direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, čime je ova institucija oštećena za 248.000 KM.

Njega terete da je od 2008. do 2013. suprotno zakonu zaključivao ugovore o zakupu stanova za sebe i smještaj 10 radnika RUGIP-a koji su zaposleni u sjedištu ove institucije u Banjaluci. Ukupno je bilo zakupljeno 10 stanova u Banjaluci po mjesečnoj cijeni od 400 do 1.000 KM, a postoje slučajevi da je za stan od oko 50 metara kvadratnih plaćan zakup od 950 KM.

"Postoje slučajevi gdje je isti stan uziman u zakup od zajmodavca po nižoj cijeni, nakon čega bi Uprava raskinula ugovor o zakupu i ponovo ga zaključila sa potkupcem po znatno višoj cijeni, gdje je predmet ugovora bila ista nepokretnost. Procedure za dobijanje zakupljenih stanova nisu postojale osim usmenog dogovora sa direktorom Gligorićem, koji je na taj način svojom odlukom favorizovao i privilegovao svoje najbliže saradnike", navodi se u izvještaju koji je u posjedu "Nezavisnih".

U izvještaju koji je MUP podnio Specijalnom tužilaštvu govori se i to da je zanemarivao mišljenja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, koja je u pet revizorskih izvještaja ukazivala na nezakonitosti isplata naknada za smještaj i neosnovano plaćanje troškova smještaja i režijskih troškova.

Pravdajući to mjerama štednje, RUGIP uopšte nije vodio evidenciju i sačinjavao spiskove korisnika stanova, a kako bi obmanula Glavnu službu za reviziju, Uprava je sačinila spisak navodnih korisnika stanova na kojem se nalaze imena 51 radnika. Međutim, kasnijim provjerama je utvrđeno da 38 radnika nikada nije koristilo navedeni smještaj.

U izvještaju se, između ostalog, navodi i to da su stanovi zakupljivani zbog radnika koji su u Banjaluku dolazili na privremeni rad, ali da su ti radnici koristili hotelski smještaj, čije troškove je plaćao RUGIP. Kako se navodi u izvještaju, osim Gligorića, smještaj su koristili i Aleksandar Deurić, Miladin Đokanović, Nenad Bajić, Koviljka Petković, Velibor Vitor, Dragan Đerić, Milenko Sarić, Mirko Sojčinović, Dragoslav Gašević i Pero Bosić.

"Radi se o političkom progonu Milorada Dodika s ciljem da se on osveti i pošalje poruku ljudima u sistemu kako će proći ukoliko progovore o kriminalu i korupciji", rekao je Gligorić, komentarišući izvještaj.

On je naglasio da su na iznajmljenim stanovima ušteđeni milioni KM i da je bilo slučajeva tokom radova na projektu Banjaluka - Doboj da je u jednom stanu bilo i po pet ljudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije