Društvo

Medicina i matematika privukle buduće brucoše

Medicina i matematika privukle buduće brucoše
Foto: NN | Medicina i matematika privukle buduće brucoše

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Prijavljivanje kandidata za upis na fakultete univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu završeno je u petak, a po svemu sudeći, najveći interes vlada za Medicinski fakultet, mehatroniku na Mašinskom i matematiku na PMF-u.

"Tradicionalno su već godinama na ovom fakultetu zainteresovanost i odaziv srednjoškolaca najveći. U ponedjeljak je prijemni i već ćemo u utorak ili srijedu imati rezultate i znati koliko ih je ispunilo kvotu za upis", naveo je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Ipak, ima srednjoškolaca koji su se zbog velike konkurencije na ovom fakultetu odlučili za drugo, približno zanimanje.

Ana Vujinić iz Banjaluke završila je medicinsku školu, ali medicinski fakultet ipak neće upisati.

"Stekla sam zvanje akušersko-ginekološkog tehničara i tokom srednje škole radila sam s malom djecom pa se rodila ljubavi prema tome, a pošto ne želim studirati medicinu, odlučila sam se upisati pedagogiju na Filozofskom fakultetu", rekla je ona.

Una Milana Pjević, iako je išla u Poljoprivredno-prehrambenu školu u Prijedoru, odlučila je da ne nastavi školovanje na Poljoprivrednom fakultetu već će se upisati na Fakultet za bezbjednost u Banjaluci.

"Smatram da kad završim ovaj fakultet mogu naći jedan dobar, častan i veoma perspektivan posao", priča Pjevićeva.

Prema riječima Darka Kneževića, dekana Mašinskog fakulteta u Banjaluci, prijavio se zadovoljavajući broj kandidata.

"Imamo 130-140 prijavljenih kandidata, a budući brucoši su najviše zainteresovani za Odsjek mehatronika", kaže Knežević.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, kaže da je zainteresovanost svršenih srednjoškolaca isti kao i prethodne godine, a za matematiku, biologiju i hemiju se najčešće opredjeljuju.

Na Univerzitetu u Banjaluci od 3.123 slobodna mjesta, 1.034 su odobrena za studente čije će školovanje biti finansirano iz budžeta RS, a 1.863 mjesta su određena za samofinansiranje. Predviđena su 52 mjesta za vanredne studente, dok su 174 za strane državljane.

Nakon polaganja prijemnog ispita, koji počinje u ponedjeljak, i objavljenih rezultata nekoliko dana kasnije, budući brucoši će znati da li su uspjeli upisati željeni fakultet, u suprotnom drugu priliku imaju krajem avgusta.

Prema riječima Ranka Božičkovića, prorektora za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, oko 1.243 kandidata su se prijavila na fakultete, ali tačne podatke će imati u ponedjeljak, kada bude prijemni ispit.

"Upisna kvota na Medicinskom fakultetu je sigurno ispunjena. Veliki interes vlada za Elektrotehnički fakultet, kao i za Filozofski, na svih 17 studijskih programa, gdje je prijavljeno oko 210 studenata, što je više nego prošle godine. Veći interes nego prošle godine izražen je za Poljoprivredni fakultet, dok je iznenađenje pad interesovanja za Mašinski i Saobraćajni fakultet", navodi Božičković.

Prijavljivanje kandidata za drugi ispitni rok počinje 28. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije