Društvo

Mehmed Dizdar prijatelj za čitav život

Mehmed Dizdar prijatelj za čitav život
Mehmed Dizdar prijatelj za čitav život

BANJALUKA - Preminuli novinar "Glasa Srpske" Mehmed Dizdar svojim životom pokazao je da voli Banjaluku, poštuje svoje sugrađane i bio je prijatelj za čitav život, rekao je njegov dugogodišnji prijatelj Željko Mirjanić.

"Banjaluka je njegov grad, jer je tu proveo cijeli život, školske, studentske dane i radni vijek u novinarstvu", istakao je Mirjanić danas na komemoraciji povodom smrti Mehmeda Dizdara u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, iza Dizdara ostaće sjećanje na novinara i urednika hronike, koji je pišući o temama iz pravosuđa i policije poštovao načela na kojima počiva pravna civilizacija, a koji se u današnjem vremenu nedovoljno poštuje – da niko nije kriv dok se ne utvrdi pravosnažnom presudom, da se poštuje ugled i čast ljudi o kojima se piše, da se iznose smo provjerene i tačne informacije.

"Svaki zadatak i obavezu Dizdar je izvršavao besprijekorno, baš kakav je i bio čovijek", istakao je Mirjanić.

Mirjanić, koji je i pokojnikov kum, naveo je da je Dizdar rođen u radničkoj porodici i da je to, kroz umjerenost i marljivost, pokazivao cijeli život, a njegov otac učio ga je da živi pošteno, da poštuje druge i da ljude cijeni po ličnim osobinama.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske i bivši direktor "Glasa Srpske" Nenad Novaković rekao je da je Mehmed Dizdar, koga su od malena zvali "Medo", živio život dostojan čovjeka.

Novaković je izrazio zahvalnost Dizdaru za sve što je učinio novinarstvu Republike Srpske i BiH, istini i pravednosti kada je u pitanju informisanje i informativni sistem Republike Srpske.

"Dizdar je znao da cijeni profesiju i čovjeka do sebe, a život je proživio da nije došao u sukob sa bilo kojim čovjekom. Pomogao je svakome kome je mogao, ne tražeći ništa za sebe", zaključio je Novaković.

Komemoraciji su prisustvovali rodbina, prijatelji, drugovi, novinari, urednici, građani, kulturni i javni radnici Grada Banjaluke i Republike Srpske.

Dizdar će biti sahranjen danas u 14.00 časova na banjalučkom Novom groblju.

Dugogodišnji novinar i urednik "Glasa Srpske" Mehmed Dizdar preminuo je juče u Banjaluci u 54. godini, poslije kraće bolesti.

Mehmed Dizdar rođen je 5. februara 1960. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu školu, Gimnaziju i Pravni fakultet, a cijeli radni vijek proveo je u "Glasu".

Novinarski posao obavljao je od 1. maja 1987. do 28. februara 2011. godine. Od 1. marta 2011. godine do smrti bio je urednik rubrike "hronika".

Dizdar je od 17. septembra 1991. do 31. marta 1996. godine bio učesnik rata.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije