Društvo

Meholjić: Polaganje kamena temeljca nepotrebno provociranje Srba

Meholjić: Polaganje kamena temeljca nepotrebno provociranje Srba
Meholjić: Polaganje kamena temeljca nepotrebno provociranje Srba

SREBRENICA - Bivši poglavar islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković položili su večeras u Srebrenici kamen temeljac za izgradnju bošnjačkog kulturnog centra, na manje od 100 metara udaljenosti od Islamskog kulturnog centra izgrađenog prije nekoliko godina.

Činu polaganja kamena temeljca prisustvovalo je oko 150 osoba. Ovom događaju nije prisustvovao aktuelni poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Na pitanje novinara da li je izdata građevinska dozvola za izgradnju ovog centra, Ševko Karić iz Odjeljenja za urbanizam ove opštine rekao je da "ima sve što je potrebno".

Načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković u kratkom obraćanju ovom prilikom rekao je da je riječ o vakufskoj zemlji, da će centar biti bošnjački i da, kao legalista, pozdravlja njegovu izgradnju.

Muftija Zukorlić rekao je da će objekat imati četiri sprata, da će to biti kulturna institucija i da će ga izgraditi Bošnjaci iz Sandžaka svojim sredstvima preko Bošnjačke nacionalne fondacije, s ciljem da nešto učine i pomognu Bošnjacima u Srebrenici.

"Projekat za ovaj objekat je već urađen i očekujemo građevinsku dozvolu da počnemo sa izgradnjom", istakao je Zukorlić.

Predsjednik srebreničkog SDP-a i odbornik u lokalnom parlamentu Hakija Meholjić osudio je ovaj, kako je istakao, nelegalni čin i ocijenio ga sramotnim.

On je rekao da Cerić i Zukorlić na ovaj način nanose štetu i izazivaju neprilike povratnicima muslimanima koji ovdje žive i koje niko nije pitao da li im nešto takvo treba.

"Oni na ovaj način izazivaju narušavanje komšijskih i međunacionalnih odnosa, nepotrebno provociraju srpski narod i 'zabijaju nož u leđa' Bošnjacima koji su se vratili u ovu sredinu", ocijenio je Meholjić.

Prema njegovom mišljenju, ovdje se ne radi o iskrenoj namjeri vjerskih službenika, nego o politizaciji vjere i vjerskih sloboda, koje će dovesti do izazivanja vjerske netolerancije u ovom mjestu.

Kamen temeljac postavljen je u centru ove opštine, gdje je ranije predviđena i prije rata započeta izgradnja zanatskog centra, a nalazi se neposredno ispod zidina koje omeđavaju portu pravoslavne crkve Pokrova Presvete Bogorodice u ovom mjestu.

Stanovnici Srebrenice koji su slučajno bili u prolazu u vrijeme polaganja kamena temeljca bili su iznenađeni što se takav čin obavlja u večernjim časovima, oko 19 časova.

Srbi, a i veći broj Bošnjaka, iznenađeni su saznanjem da će se, u periodu krize i nedostatka radnih mjesta, graditi još jedan ovakav centar u ovom mjestu, gdje već postoji Islamski kulturni centar, izgrađen dok je Cerić bio poglavar Islamske zajednice i gdje su nakon rata izgrađene tri džamije u prečniku od 200 metara, od kojih se samo u jednoj redovno obavljaju vjerski obredi.

Pavlović: U pitanju obično siledžijstvo

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović iznenađen je saznanjem da je večeras u ovom gradiću položen kamen temeljac za izgradnju bošnjačkog kulturnog centra, navodeći da mu to nije bilo poznato, da lokacija nije predviđena za izgradnju objekta te namjene i da nema dozvolu za izgradnju.

"Očigledno se to radilo iza leđa. To je siledžijstvo. Neki bošnjački predstavnici i lideri po svaku cijenu žele da nametnu svoju dominaciju u Srebrenici i BiH. To je za osudu i nedopustivo je takvo ponašanje visokih vjerskih službenika", ocijenio je Pavlović.

On je pojavljivanje glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića u Srebrenici ocijenio kao provokaciju srpskog naroda, politikanstvo i izazivanje međunacionalnih tenzija u ovoj sredini, veoma osjetljivoj na takve izazove zbog teške i tragične bliske prošlosti i sudske nepravde prema srpskom narodu u postratnom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije