Društvo

Melis Osmanović iz Ključa uzgojem samojeda zarađuje za studije

Melis Osmanović iz Ključa uzgojem samojeda zarađuje za studije
Melis Osmanović iz Ključa uzgojem samojeda zarađuje za studije

KLJUČ - Već pune četiri godine Melis Osmanović (26) iz Ključa bavi se uzgojem samojeda, dugodlakih bijelih pasa koji porijeklo vode iz dalekog Sibira, a od ovog biznisa zarađuje dovoljeno da sebi plati studije.

Ovaj mladić kaže kako je prije desetak godina zavolio ove pse nakon što je štene samojeda dobio na poklon. Kaže kako se u proteklom periodu ozbiljno posvetio njihovom uzgoju, te uspio da ljubav prema psima pretvori u unosan biznis. Na taj način, kako kaže, zarađuje za život te finansira studij kriminalistike u Sarajevu, gdje trenutno pohađa završnu godinu.

"Kratko vrijeme proveo sam radeći u Njemačkoj, gdje sam zaradio nešto novca. Po povratku, razmišljao sam gdje da ga uložim i odlučio se na uzgoj samojeda", objašnjava Osmanović.

Dodaje kako je potom kupio ženku i mužjaka, a u proteklom periodu uspio je da podigne šest legala. Mladunčad samojeda na tržištu se prodaju po vrlo visokim cijenama, s obzirom na to da se radi o rijetkim, ali i veoma traženim psima.

"To su pravi porodični psi, veoma su druželjubivi i privrženi čovjeku. Krasi ih duga bijela dlaka, po kojoj su prepoznatljivi, a odrasli primjerci mužjaka mogu da teže i više od 30 kilograma", kaže Osmanović.

Ponosni vlasnik kaže kako veliku zahvalnost duguje Kinološkom savezu Republike Srpske, čiji je član, i koji mu je pružio značajnu pomoć u proteklom periodu. Osmanović je do sada nastupao na brojnim takmičenjima gdje su njegovi psi redovno osvajali zapažene nagrade i priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije