Društvo

Memorandumom do boljeg razumijevanja s vjerskim zajednicama

Memorandumom do boljeg razumijevanja s vjerskim zajednicama
Foto: Ustupljena fotografija | Memorandumom do boljeg razumijevanja s vjerskim zajednicama

BIHAĆ - Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić potpisao je memorandume o razumijevanju s predstavnicima islamske, pravoslavne i katoličke vjerske zajednice, a ovim dokumentom regulišu se međusobni odnosi između lokalne uprave i pomenutih konfesionalnih zajednica.

Prema Sedićevim riječima, gradske vlasti se na ovaj način i formalno-pravno obavezuju na isplatu sredstava iz budžeta koja će poslužiti za normalno funkcionisanje pomenutih zajednica, te za obnovu njihovih sakralnih objekata.

"Imamo odličnu saradnju, a na ovaj način još je više učvršćujemo. Ovaj dokument sada garantuje vjerskim zajednicama da će moći zasigurno računati na sredstva Gradske uprave u toku ove godine", istakao je Sedić.

Prema riječima Samira Bećirspahića, predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Bihać, dokument su inicirale sve tri konfesionalne zajednice.

"Bez obzira na dobru saradnju s Gradskom upravom, ovako se unosi određena ozbiljnost u međusobnim odnosima. Na ovaj način imaćemo bolji i transparentniji uvid u sredstva koja su planirana za naše potrebe i način njihove raspodjele", istakao je Bećirspahić, što je potvrdio i fra Ivan Tučić, župnik Župe Svetog Ante Padovanskog u Bihaću. Slaviša Milinović, paroh Bihaćke parohije, istakao je kako im je u prioritetu obnova tri crkvena objekta.

"Imamo dobru saradnju s Gradskom upravom i mislim da je ovo dobra poruka i drugim sredinama kako se dobro mogu urediti međusobni odnosi. Mi imamo trenutno tri hrama koja obnavljamo i to u Grmuši, Gati i Lipi, a sredstva koja dobijemo iz gradskog budžeta utrošićemo u te svrhe", istakao je Milinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije