Društvo

Ministar dočekao učenike po povratku iz Moskve

Ministar dočekao učenike po povratku iz Moskve
Ministar dočekao učenike po povratku iz Moskve

BIJELJINA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević dočekao je juče u Etno-selu "Stanišići" kod Bijeljine deset učenika iz osnovnih škola u Srpskoj koji su boravili u Moskvi na Ljetnoj školi ruskog jezika i kulture.

Inicijator ovog projekta je Predstavništvo Republike Srpske u Moskvi, u saradnji sa Pravoslavnom gimnazijom "Sveti Vasilije Veliki" u Moskvi i Fondom "Sveti Vasilije Veliki".

U izjavi novinarima Malešević je istakao odličnu privrednu saradnju Srpske sa Rusijom i potrebu da ubuduće stručni radnici iz Srpske izučavaju ruski jezik radi lakše komunikacije i šanse da se dokazuju kao stručnjaci iz različitih oblasti u Rusiji.

"Ovo je i određeni znak da poštujemo to što Rusija ulaže u privredu Srpske i zapošljava naše ljude", rekao je Malešević. Prema njegovim riječima, u 53 osnovne škole u Republici Srpskoj ruski jezik kao drugi strani jezik izučava 8.975 učenika i najbolji od njih učstvovali su prvi put u Ljetnoj školi u Moskvi, uz djecu iz Srbije i Bugarske.

"Djeca su puna divnih utisaka, njihovo znanje ruskog jezika iz škole je prošireno uz predavače sa moskovskog Univerziteta, kao i njihovo poznavanje ogromne kulturne baštine Rusije, zbog čega je sve imalo smisla i nastojaćemo da ovu saradnju nastavimo i proširimo na dobrobit đaka i studenata u Republici Srpskoj", naglasio je Malešević.

On je najavio da će Ministarstvo prosvjete nastojati da od jeseni uspostavi saradnju sa predstavnicima državnog Pedagoškog univerziteta iz Moskve sa fakultetima u Srpskoj, kako bi se organizovala i razmjena studenata koji izučavaju ruski jezik.

Prema Maleševićevim riječima, u srednjim školama u Republici Srpskoj, osim u gimnazijama, ruski jezik se vrlo rijetko izučava, što bi moglo biti promijenjeno nakon lijepih iskustava iz LJetne škole u Moskvi i očekivane saradnje u razmjeni studenata. Troškove boravka djece iz Republike Srpske u Rusiji snosili su domaćini, a Vlada Srpske je obezbijedila novac za putovanje djece do Beograda i za avionske karte do Moskve.

Za osam djevojčica i dva dječaka iz svih krajeva Srpske ovo je bilo prvo putovanje avionom i gotovo za sve njih i prvo putovanje izvan Srpske i Srbije.

Sa djecom je u Moskvi od 15. juna boravila profesor ruskog jezika iz Zvornika Sanja Šarenac koja je u izjavi novinarima istakla da su učenici izabrani ne samo kao najbolji u učenju ruskog jezika, nego su to đaci koji su postizali odlične rezultate i na republičkim takmičenjima iz različitih oblasti.

"U Rusiji smo dočekani raširenih ruku, a domaćini su nastojali da nam kroz svakodnevna predavanja, radionice i brojne izlete prenesu ruski duh, jezik, kulturu i tradiciju", rekla je Šarenčeva.

Prema njenim riječima, učesnici Ljetne škole u Moskvi posjetili su neka od najljepših mjesta i svetinja na svijetu, a djeci iz Republike Srpske najviše su se svidjeli Kremlj, Crveni trg i hram Vasilija Blaženog.

Djeca su bila smještena u Pravoslavnoj gimaniziji u Moskvi, a uz njih su sve vrijeme boravila dva vaspitača, ljekar i predavači sa moskovskog Univerziteta. Učenici koji su boravili u Rusiji su iz škole "Sveti Sava" iz Gacka, "Sveti Sava" iz Zvornika, "Sveti Sava" iz Broda, "Petar Petrović NJegoš" iz Bileće, škole "Vuk Karadžić" iz Omarske, "Sokolac" sa Sokoca, "Veselin Masleša" iz Foče, "Vuk Karadžić" iz Bratunca, "Vuk Karadžić" iz Višegrada i škole "LJutica Bogdan" iz Kalinovika.

U izjavi novinarima učesnici Ljetne škole u Moskvi zahvalili su Vladi i Ministarstvu prosvjete Republike Srpske, kao i svojim školama koje su ih izabrale za učešće u ovom projektu. Jovana Marić sa Sokoca, od jeseni učenik devetog razreda, rekla je novinarima da su nastojali da u Rusiji predstave svoju zemlju u najljepšem svjetlu i da su u Moskvi stekli sertifikat A2 u poznavanju ruskog jezika, ali i ogromnu ljubav i poštovanje prema ruskoj kulturi i tradiciji.

Učenik Mario Makić iz Broda istakao je da Rusiju oduvijek doživljava i osjeća kao bratsku zemlju i da obožava sve što je u vezi sa ruskim jezikom i kulturom, što je učvršćeno nakon osamnaestodnevnog boravka u Ljetnoj školi u Moskvi.

Milica Vukašinović iz Zvornika je u izjavi novinarima pohvalila druženje i razmjenu iskustava sa učenicima iz Rusije, Srbije i Bugarske i istakla da su novim prijateljima na kraju Ljetne škole izveli umjetnički program u kome su predstavili karakteristične ruske kompozicije i poeziju koja je omiljena i među mladima u Republici Srpskoj.

Učenica Ksenija Heleta iz Višegrada rekla je novinarima da su tokom 18 dana u Moskvi učenici iz Republike Srpske imali priliku da mnogo nauče, vide i dožive i da u najboljem svjetlu predstave i svoju zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije