Društvo

Mirko Stanetić smijenjen, Vlado Đajić novi direktor UKC RS

Mirko Stanetić smijenjen, Vlado Đajić novi direktor UKC RS
Mirko Stanetić smijenjen, Vlado Đajić novi direktor UKC RS

BANJALUKA – Mirko Stanetić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske smijenjen je sa te funkcije i na njegovo mjesto imenovan je neurolog Vlado Đajić.

Stanetić nam je potvrdio da je smijenjen ne želeći da komentariše potez Vlade Republike Srpske, te istovremeno naglašavajući da će ga poštovati i da će nastaviti raditi kao pulmolog.

Vlada Republike Srpske je danas, na nastavku 118. redovne sjednice, donijela rješenje kojim se prof. dr sci. med. Mirko Stanetić, razrješava dužnosti generalnog direktora JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. 

Vlada Republike Srpske rješenjem je imenovala prof. dr Vladu Đajića, za vršioca dužnostu generalnog direktora JZU Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, do okončanja postupka javne konkurencije. 

Vlada Republike Srpske, na današnjoj sjednici, razrješila je dužnosti direktora JZU Bolnice Gradiška, prim. dr Vladu Marjanovića, na lični zahtjev. Za vršioca dužnosti ove ustanove Vlada Republike Srpske imenovala je dr med. Mirka Manojlovića, do okončanja postupka javne konkurencije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.
                                                       

Đajić (52) je zaposlen u UKC RS kao specijalista neurologije i šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti.

Redovni je profesor Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Tokom rata je kao doktor učestvovao u spasavanju više stotina ranjenika.

Učestvovao je u oganizaciji neurološke službe RS, prvi u BiH počeli su sa ultrazvučnim ispitivanjem krvnih sudova vrata i glave, prvi organizovali jedinicu za moždani udar, prvi počeli davati trobolitičku terapiju za brzo liječenje moždanog udara, obučili neurologe u svim lokalnim bolnicama da rade ultrazvuk krvnih sudova i da daju trombolitičku terapiju, prvi uveli ispitivanje funkcija autonomnog nervog sistema.

Suator je i koautor preko 60 radova u časopisima, zbornicima i kongresima, autor je i koautor 7 knjiga.

Organizovao je projekat prevencije moždanog udara u RS kojim je besplatno pregledano preko 35.000 stanovnika Srpske u svim opštinama, što je jedinstven projekat u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije