Društvo

Sindikalci od Vlade RS traže povlačenje Prijedloga zakona o radu

Sindikalci od Vlade RS traže povlačenje Prijedloga zakona o radu
Sindikalci od Vlade RS traže povlačenje Prijedloga zakona o radu

BANJALUKA - Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić zatražila je od premijera Srpske Željke Cvijanović da zakaže sjednicu Vlade, na kojoj bi sa predsjednicima granskih sindikata zatražila da Prijedlog zakona o radu bude povučen iz skupštinske procedure.

“Još nemamo odgovor da li će premijer prihvatiti taj sastanak i vjerujem da će u najskorije vrijeme biti odgovora”, rekla je Mišićeva novinarima u holu parlamenta Srpske, nakon razgovora sa Cvijanovićevom.

Mišićeva je rekla da će sindikalci ostati ispred parlamenta sve dok traje sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Pozvala je sve demonstrante okupljne ispred Narodne skupštine da istraju u borbi od koje zavise mnoge sudbine i da ako treba ovdje provedu i noć.

Predsjednicima granskih sindikata Mišićeva je rekla da se grupišu i ako u roku od pet minuta ne budu dobili odgovor sa uzdignutim rukama svi krenu prema ulazu u Narodnu skupštinu RS.

Cvijanovićeva je ovlastila potpredsjednika Vlade RS Antona Kasipovića za pregovore sa Sindikatom ali je Mišićeva na to priostala samo u slučaju da ne bude nastavljena sjednica NSRS.

Demonstranti su još jednom pokušali da probiju kordon policije i uđu u zgradu Skupštine, pri tom je došlo i do naguravanja sa pripadnicima specijalne policije, a nekoliko demonstranata je povrijeđeno.

Intervenisala je i Hitna pomoć.

Nakon što je zbog narušavanja rada Parlamenta izbačena iz skupštinske sale Mišićeva je zajedno sa predsjednicima granskih sindikata pozvala okupljene demonstrante da se raziđu, međutim radnici su odbili čekajući epilog zasjedanja Narodne skupštine RS.

Mišićeva je oko 15 časova ušla je u zgradu Narodne skupštine RS, a nju i još 40-ak ljudi propustili pripadnici specijalne policije.

Sa njom je razgovarao i potpredsjednik Skupštini Nenad Stevandić koji je rekao da se zakon mora poštovati i da je isti kako za sindikalce tako i za političare.

Sindikalci su pred zgradu parlamenta krenuli oko 14 časova, a kada su stigli pridružili su im se i predsjednici opozicionih partija Dragan Čavić i Adam Šukalo koji su poručili  "da je Vlada ovim zakonom našla način kako da rastereti budže na račun radnika i da će, ukoliko se zakon usvoji, opozicioni poslanici  protestvovati u sali".

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je ranije danas da Savezu sindikat nije zabranjeno da organizuje današnje proteste kao što su, kako kaže, tvrdili pojedinci iz Saveza. Rekao je da je urađena bezbjednosna procjena i na osnovu toga dato odobrenje za održavanje protesta.

Lukač je rekao da će proteste u organizaciji Saveza sindikata Srpske obezbjeđivati dovoljan broj policajaca, koji će preduzeti sve bezbjednosne mjere.

Dodao je da će  policija obezbjeđivati Skupštinu i da neće dozvoliti nasilan ulazak u parlament

Predsjednica Saveza Ranka Mišić tvrdi da "nikada kao do sada nije bilo toliko pritisaka" i oglašavanja svih političkih partija povodom radničkih protesta, iako su, kako je rekla, zamoljeni da se distanciraju od sindikalnog rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije