Društvo

Mještani Slapnice blokirali ulaz u kamenolom

Mještani Slapnice blokirali ulaz u kamenolom
Mještani Slapnice blokirali ulaz u kamenolom

VELIKA KLADUŠA - Mještani naselja Slapnica, kod Velike Kladuše, blokirali su danas ulaz u obližnji kamenolom protestujući zbog, kako ističu, prekomjernog zagađenja i neizdrživih uslova života u blizini tog lokaliteta.

Ovim kamenolomom upravlja preduzeće "Huremagić", a prema riječima mještanina Ismeta Hušidića, najviše im smetaju otrovna isparenja koja stvara asfaltna baza kao i česte detonacije koje dolaze s tog lokaliteta.

"Vjerujte, ovdje se ne može živjeti od smrada i otrovnih isparavanja. Uginula nam je neka perad i druge sitne životinje, a zrak je toliko zagađen da se bojimo otvoriti prozore od kuća", rekao je Hušidić.

Dodaje da se situacija znatno pogoršala u posljednjih nekoliko mjeseci, s obzirom na to da asfaltna baza, kako tvrdi, danonoćno radi proizvodeći asfalt za potrebe opravke puteva u okolnim gradovima.

Prema njegovim riječima, mještani su se u proteklom periodu obraćali nadležnim inspekcijskim organima čija je reakcija izostala.

"Svi znamo da je vlasnik u dobrim odnosima s lokalnom upravom te mu se toleriše kršenje svih mogućih ekoloških propisa. Dovoljno je da vidite da asfaltna baza radi usred naseljenog mjesta", kaže Hušidić.

Dodaje da mještani zahtijevaju prestanak rada asfaltne baze, ali i čestih miniranja zbog kojih imaju oštećenja na kućama.

Ismet Huremagić, vlasnik preduzeća "Huremagić", odbacio je optužbe mještana i tvrdi da ima sve potrebne dozvole za rad.

"Očigledno je nekome stalo da zatvori moju firmu, a mještani su samo sredstvo nečije manipulacije", tvrdi Huremagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije