Društvo

Mjesto gdje je Hitler dobio prvi čin

Mjesto gdje je Hitler dobio prvi čin
Mjesto gdje je Hitler dobio prvi čin

"Ne znam ništa o tvrđavi, osim da su je izgradili Austrougari te da je u njoj služio Hitler", kao i skoro svaki stanovnik Kalinovika priču o prisustvu najvećeg zločinca 20. stoljeća u njihovom gradu ispričao nam je i Slavko Sladoje, načelnik opštine Kalinovik.

Kalinovik, prijeratna opština sa manje od pet hiljada stanovnika koja je bila jedna od najslabije naseljenih u BiH, danas je još više opustjela. Vijugavim putem od Dobrog Polja, koje se nalazi na cesti između Sarajeva i Foče, do Kalinovika u dužini od 35 kilometara skoro da se nije mimoišlo nijedno auto. I sam centar grada je skoro prazan. Poneki prolaznik i nekoliko mališana koji idu u školu.

Najstroža kazna za vojnike

Ovo u planini smješteno mjesto (Kalinovik se nalazi na oko 2.000 metara nadmorske visine) i prije rata bilo je `ozloglašeno` kod regruta JNA. Navodno je služenje vojnog roka na poligonu Meka Brda - drugom najvećem vojnom poligonu u Evropi i četvrtom u svijetu, bilo zbog surovih uslova čak i za JNA prestrog režim - najstroža kazna za svakog vojnika. Svaki regrut JNA znao je za priču o tome da je i Hitler služio vojsku u Kalinoviku. Priču koju su sa koljena na koljeno prenosili Kalinovičani.

`Sada u gradu i nije baš sve dobro. Nekada je ovo bio veliki vojni garnizon, tako da je bilo više ljudi. Od Austrougarske monarhije, ovo je vojnički kraj. Oni su ovdje imali stacioniran veliki vojni garnizon. Napravili su tvrđavu koja je imala za cilj odbranu od upada iz Srbije i Crne Gore. Ovo je faktički bila prva linija odbrane Austrougarske monarhije. I Adolf Hitler je služio vojsku ovdje. Čak je u našoj tvrđavi, kažu stariji, dobio čin narednika`, kazao je Sladoje.

Međutim, i sam načelnik priznaje da nikada zvanično nigdje nije pročitao da je Hitler služio vojsku u Kalinoviku.

`Ja nisam stručnjak, ali vrlo je moguće da je to zaista tačno`, naveo je Sladoje.

U odsustvu načelnika koji je morao na zakazani sastanak više vremena za ekipu `Nezavisnih` imao je Rade Ćeranić, službenik opštine Kalinovik, koji je između ostalog zadužen za informisanje.

Ćeranić nam je u svojoj zagrijanoj kancelariji u kojoj u ćošku ugodno pucketa vatra peći na drva ispričao svoju verziju priče o Hitlerovom boravku u Kalinoviku.

`Nama su se te priče prenosile sa koljena na koljeno. Hitler je kao mlad vojnik bio u tvrđavi iznad Kalinovika, a čin narednika dobio je u Dugom Logoru`, kazao je Ćeranić.

On i njegove kolege ne haju mnogo za zvaničnu historiju koja tvrdi da je Hitler služio u bavarskoj vojsci, a ne u austrougarskoj. Literatura priznaje da je Hitler kao kurir dobio čin kaplara, ali ne u bosanskim vrletima nego na ratištu u Belgiji.

`Prema svim saznanjima, zvaničnim dokumentima i papirima Hitler nije u Prvom svjetskom ratu bio u BiH. Dokumenti i dostupna literatura kazuju da je samo nekad u Drugom svjetskom ratu kraće posjetio Sloveniju. Svi zvanični izvori ukazuju na to da nije bio kod Kalinovika i da su to samo priče, ali neka tih priča`, kazala je Muhiba Kaljanac, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Na ove činjenice iz zvanične nauke Ćeranić sumnjičavo vrti glavom i smatra da su komunisti željeli sakriti da je Hitler bio u Jugoslaviji.

Na tvrđavi snimani partizanski filmovi

I njegove kolege iz kancelarije nisu znale tačno kada je Hitler bio u Kalinoviku, niti detalje o tome, ali su svi ubijeđeni da je to tačno.

`To je stara priča. Puno važnije je, međutim, današnje stanje u gradu. Nema posla. Ljudi, posebno mlađi, bježe u Sarajevo i samo stari ostaju. Nekada smo imali bar vojsku i kasarne, a sad ni toga nema. Došli SFOR-ovci i samo nas truju uništavajući granate`, rekao je Ćeranić, koji nas je uputio prema tvrđavi uz upozorenje da ne očekujemo puno jer je davno razrušena.

`U Drugom svjetskom ratu je uništena, a niko je nije održavao tako da i nije baš neki veleprizor`, dodao je on.

I zaista, tvrđava, koja prilikom ulaska u sam Kalinovik dominira zbog položaja na kojem se nalazi, totalno je zapuštena. Vijugavom urušenom kaldrmom, vjerovatno zaostalom od prvih graditelja, dolazi se u nekadašnju austrougarsku kasarnu. Iako je kasarna vrlo blizu grada, na zidinama ove nekada važne odbrambene tačke prisutna je bila samo lisica!

Važno vojno mjesto danas je sablasno prazno, urušeno i zapušteno.

`Sramota. Ta tvrđava je dio naših uspomena. Na tvrđavi su snimane scene za film Šibe Krvavca 'Diverzanti'. Čak su i neki kadrovi iz 'Sutjeske' snimljeni na tim lokalitetima. Do rata je bilo čuvano i održavano. Sjećam se da su generacije djece iz Kalinovika tvrđavu doživljavale kao najbolje mjesto za zabavljanje. Nama je bio doživljaj ići gore i gledati kako snimaju filmove`, kazao je Lazar, jedan od mještana.

Tvrdi da danas ljudi nose kamen iz tvrđave i čuvaju gore stoku.

`Čudi me da je išta ostalo, da nisu sve uništili`, dodao je.

Mjesto gdje je, prema pričama, najveći zločinac 20. vijeka prvi put vojnički unaprijeđen možda po mnogima i nije zaslužilo bolju sudbinu nego da oko 90 godina kasnije bude pretvoreno u štalu, gdje će lokalni čobani čuvati svoja stada. Prema drugima se, međutim, tvrđava mogla obnoviti i postati atrakcija s obzirom na svoju važnu istorijsku prošlost.

Dom Ratka Mladića

Ime još jednog zločinca veže se za Kalinovik. U selu Božovići, nekoliko kilometara udaljenom od Kalinovika, rođen je Ratko Mladić, jedan od dvojice najtraženijih haških bjegunaca.

Božovićani nerijetko žele da govore o svom trenutno najpoznatijem zemljaku. Tvrde da ih bijeg bivšeg zemljaka ne zanima i da su previše zauzeti `golim preživljavanjem`.

U selo se teško može doći običnim automobilom jer je makadamski put pun lokava i rupa. Rijetki mještani, od kojih su tu uglavnom stariji i nemoćni, tvrde da je očigledno da Ratko Mladić ne dolazi u Božoviće jer bi im u suprotnom `barem put napravio`.

Jedini koji ih posjećuju su vojnici međunarodnih snaga s vremena na vrijeme u potrazi za Mladićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije