Društvo

NES-u nagrada "Evropski radio BiH"

NES-u nagrada "Evropski radio BiH"
NES-u nagrada "Evropski radio BiH"

SARAJEVO - Trebinjac Srđan Aleksić posthumno je nagrađen ordenom Evropskog pokreta u BiH na svečanoj akademiji ovog pokreta, koja je održana u srijedu u Sarajevu povodom 9. maja, Dana Evrope.

Načelnici opštine Visoko Amri Babić pripalo je priznanje "Najevropljanka BiH 2014", lideru HDZ 1990 Martinu Ragužu priznanje "Najevropljanin", dok je banjalučki NES radio za promicanje evropskih vrijednosti nagrađen kao "Evropski radio BiH" za 2014. godinu.

Aleksandar Kopanja, direktor NES radija, koji je primio priznanje od Predraga Praštala, predsjednika Evropskog pokreta u BiH, kazao je da će ovaj medij nastaviti unapređivati svoj program i proširivati ga temama o značaju evropskih integracija.

"Radimo i na uvođenju aplikacija koje će omogućiti da slušaoci naš program prate putem svojih telefona, a sve kako bismo i na taj način poboljšali komunikaciju sa slušaocima", istakao je Kopanja.

Raguž je poručio da priznanje doživljava kao obavezu da zajedno sa drugim političarima mijenja BiH kako bi postala stabilna i prosperitetna država.

"Cijeli region napreduje ka EU, pa ni za političare u BiH nema više opravdanja da ne rade isto", dodao je Raguž.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je na svečanoj akademiji povodom Dana Evrope da građani BiH imaju pravo na sigurnost i stabilnost kao i građani zemalja članica EU.

"BiH treba evropeizirati. No, ona ima i mnogo dobrih vrijednosti, stoga i Evropu treba pobosančiti", ocijenio je Incko, a njegovoj ocjeni pridružila se i nagrađena načelnica opštine Visoko Amra Babić.

Evropski pokret u BiH, osim prizanja za brojne ličnosti i kolektive iz BiH, dodijelio je i plakete za pojedince i organizacije iz regiona.

Među nagrađenima u regionu su slovenački i turski predsjednici Borut Pahor i Abdulah Gul, dobitnici ordena Evropskog pokreta u BiH, dok su premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić dobitnici priznanja "Ključ mira i stabilnosti regiona". Poslanik Evropskog parlamenta Tanja Fajon nagrađena je priznanjem "Ključ srca građana BiH".

Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH, obraćajući se na svečanoj akademiji, rekao je da ga raduju pozitivne promjene u Srbiji te izrazio nadu da će takav talas zahvatiti i BiH.

U ime nagrađnih iz Srbije priznanja je preuzeo Branko Ružić, koji je dobitnik priznanja Evropkog pokreta za najboljeg političara regiona u oblasti eurointegracija za 2104. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije