Društvo

Na godišnji odmor tek kad gazda kaže

Na godišnji odmor tek kad gazda kaže
Na godišnji odmor tek kad gazda kaže

BANJALUKA, SARAJEVO - Veliki broj poslodavaca u BiH krši pravo radnika na godišnji odmor, pa ga tako u dosta slučajeva svode na svega nekoliko dana, upozorili su predstavnici sindikalnih organizacija u BiH.

Ta kršenja su najizraženija u ugostiteljstvu, trgovini i prerađivačkoj industriji, gdje radnici idu na godišnji odmor kada im to "gazda" kaže i kada njemu odgovara i gdje gotovo da nema preduzeća u kojem radnici u potpunosti iskoriste svoj odmor.

Kako je kazala Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, tamo gdje imaju organizovan sindikat u 32 odsto slučajeva se ne primjenjuju u potpunosti Zakon o radu i kolektivni ugovori kada su u pitanju radnička prava, ugovor o radu, isplata plate, doprinosi, pitanje godišnjeg odmora i radnog vremena. Dodala je da je stanje dvostruko lošije tamo gdje nema sindikata, jer se ista prava ne primjenjuju u preko 62 odsto slučajeva.

"Najugroženije radničko pravo je kod isplate plata i drugih primanja, zatim neuplaćivanje doprinosa i to su dominantna kršenja. Potom dolazi pitanje godišnjeg odmora i neplaćeni prekovremeni rad", kazala je Mišićeva i dodala da se pitanje godišnjeg odmora najčešće svodi na prosječno sedam radnih dana, od pet do maksimalno deset. Kad su u pitanju godišnji odmori, Mišićeva je navela da se to pravo najčešće krši u prerađivačkoj industriji, kao i veliki broj drugih prava napadnutih u realnom sektoru i to u privatizovanim i privatnim preduzećima.

"Godišnje odmore krši prerađivačka industrija i skoro da nemate preduzeće u kojem radnici u potpunosti iskoriste godišnji odmor. Tu su i ugostiteljstvo, oblast prerade drveta, te trgovina, gdje isto ima kršenja", smatra ona i upozorava da je potreban pojačan rad kontrolnih organa, koji tu moraju odigrati ključnu ulogu.

Ona je uputila poziv dobrim poslodavcima, koji obaveze izmiruju na vrijeme, da budu saveznici u borbi protiv onih poslodavaca koji potkradaju državu neispunjavanjem obaveza.

I Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS, smatra da su kršenja ovog prava najviše izražena u ugostiteljstvu i trgovini.

"Dakle, o tim sektorima poslodavci smanjuju dužinu odmora radnicima ili ih daju onda kada 'gazdi' odgovara'", rekao je Belenzada i dodao da su jedini način da se to zaustavi i prevaziđe oštrije kontrole.

Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, rekao je da prava radnika na godišnji odmor u BiH ne krši veliki, nego preveliki broj poslodavaca. Prema njegovim riječima, radnik bi morao koristiti godišnji odmor kada mu zaista treba, a ne da mu neko daje odmor u mjesecu kada pada kiša i kada ga ne može upotrijebiti za za šta je planirao.

"Kršenje tog radničkog prava je u rangu s kršenjem i ostalih prava, na platu, doprinose, prekovremeni rad i o tim kršenjima sve znaju i 'ptice na grani', a ne samo građani BiH", smatra Bahto i navodi da godišnji odmor ljudima produžava život. On je dodao da je dilema samo u tome do kada je obični građanin spreman da trpi one koji žele da budu previše bogati i koji žele sve da prilagode svojim interesima.

Ipak, Ranko Milić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, smatra da baš nije sve tako, ali je dodao da takvih slučajeva vjerovatno ima.

"Plasirati takvu priču danas u uslovima kada ni za koga nema posla suviše je populistički. Šta reći na sve to. Mislim da, kada se sve to tako kaže, onda nema drugog načina i rješenja nego zaći i hapsiti sve poslodavce jer ne poštuju ljudska prava", rekao je Milić.

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili odgovor iz Inspektorata RS, kako bismo saznali rezultate njihovih kontrola u oblasti poštovanja prava na godišnji odmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije