Društvo

Na liječenju zbog pljenidbe imovine

Na liječenju zbog pljenidbe imovine
Na liječenju zbog pljenidbe imovine

TUZLA - Uplakana i razočarana Sabina Omić, bivša uposlenica hotela "Tuzla", danas prijepodne je odvezena u tuzlanski Dom zdravlja, nakon što joj je pozililo zbog dolaska sudskih izvršitelja koji su imali nalog za popis i pljenidbu njene imovine.

Dok je čekala njihov najavljeni dolazak, Omićeva je plakala i pred okupljenim bivšim radnim kolegama govorila da će izvršiti samoubistvo. Naime, ona je zajedno sa svojim radnim kolegama podigla kredit kako bi preduzeće spasili od stečaja. U privatizaciji hotel je prodat "RAM Investu" iz Ljubljane, koji se kupoprodajnim ugovorom sklopljenim sa Kantonalnom agencijom za privatizaciju obavezao da će izmirivati obaveze i po osnovu kredita radnika kod Hypo banke.

"Nikada nijednu ratu nisu platili! Uslijedile su tužbe, a od mene se traži da izmirim kredit sa zateznim kamatama u iznosu većem od 30.000 KM. Od čega? Imam devetogodišnje dijete koje boluje od epilepsije. Neka njega vode u dom, a ja ću se ubiti", govorila je Omićeva, koja je u hotelu bila zaposlena 26 godina i stekla minimalnu penziju.

Orhan Fejzić, nekadašnji direktor hotela "Tuzla", priča da su svojevremeno donijeli odluku da podignu kredit i kupe hotel.

"U tome je učestvovalo 118 radnika. Radili smo dobro, ali je onda donesena odluka o privatizaciji. Nakon toga je sve krenulo nizbrdo, a evo i svjedoci smo šta se sve događa radnicima", kaže Fejzić.

Radnici vode pravnu bitku sa slovenačkim "RAM Investom", koji je u međuvremenu, kažu, otišao u stečaj. Međutim, radnicima su ostali dugovi, a Općinski sud donosi presude o izmirenju kredita ili o pljenidbi imovine.

"Pravna država funkcioniše samo onda kada je u pitanju obični čovjek. Kriminalci koji su nas doveli do ovoga su slobodni", kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti, čiji su predstavnici i spriječili ulazak sudskih izvršitelja u dvorište Omićeve.

"Znamo da će sada pisati kaznu, ali nema veze. Neka je pišu na naša imena ili na Sindikat solidarnosti, mi ćemo platiti", poručuje Kopić.

Dobili otkaze i dugove

Sudbinu Sabine Omić dijele i ostali nekadašnji radnici hotela "Tuzla". Njih više od 100 ističe da su žrtve prevare, jer su, kako kažu, nakon privatizacije bez vlasničkog udjela i radnih mjesta, ali su im ostali dugovi po osnovu kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije