Društvo

Na vizu čekaju i po četiri mjeseca

Na vizu čekaju i po četiri mjeseca
Foto: Ilustracija | Na vizu čekaju i po četiri mjeseca

BANJALUKA - Preduzeća koja od Privredne komore RS i Spoljnotrgovinske komore BiH dobiju detašmane za rad u Njemačkoj, vize za radnike čekaju i do četiri mjeseca, a što im, kako poručuju, stvara veliku štetu.

Najveći problem je, kako su juče prilikom dodjele detašmana rekli, čekanje i nedostatak termina za vize u Ambasadi ove zemlje.

Spasoje Albijanić, direktor preduzeća "Montig montaža" Bijeljina, kojem je detašman dodijeljen 19. put, kazao je da je čekanje od tri do četiri mjeseca na termin problem koji nanosi veliku štetu preduzećima koja dobiju dozvole za rad u Njemačkoj jer nisu u mogućnosti da počnu s izvođenjem radova na vrijeme.

"Ovaj problem dovodi u pitanje opstanak segmenta detašmana jer preduzeća nisu u stanju da ispoštuju odrednice potpisanog ugovora, a ugovor je u Njemačkoj sveto slovo", naglasio je Albijanić.

Prema njegovim riječima, Privredna komora RS i Spoljnotrgovinska komora BiH su više puta intervenisale kod nadležnih institucija u BiH, ali, kako kaže, nisu uspjele da naprave veliki pomak kada je ovaj problem u pitanju.

Kako navodi, još jedna od poteškoća na koju detaširana preduzeća iz BiH nailaze jeste nedostatak stručne radne snage, koje je, kako kaže, iz godine u godinu sve manje.

"Problem nastaje i kada njemačko tržište apsorbuje našu radnu snagu, pa se onda dešava da naše firme često ostanu bez najboljih kadrova", istakao je Albijanić i dodao da bi BiH mogla uskoro doći u poziciju da uvozi radnu snagu.

Kako ističe, bruto plata za radnike u Njemačkoj je između tri i tri i po hiljade evra, ali ni to, kaže, ne rješava problem manjka radnika.

Na problem čekanja termina za vizu ukazala je i Dragica Ristić, direktor Privredne komore RS, koja je kazala da je ova komora u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH apelovala na sve nadležne institucije kako bi se riješio krucijalni problem čekanja od tri do četiri mjeseca na termine za vize.

Kako kaže, pojedine firme su odustajale od detašmana upravo zbog problema s vizama.

"Apelovali smo prvenstveno na Ministarstvo vanjske trgovine BiH, kao i Ministarstvo inostranih poslova, ali čak i na Predsjedništvo s ciljem da se reaguje prema njemačkoj ambasadi i da se ovaj problem riješi", kazala je Ristićeva.

Prema njenim riječima, ni sastanci u njemačkoj ambasadi nisu doveli do željenog rješenja uz obrazloženje da je pritisak na Ambasadu za izdavanje viza ogroman.

Istakla je da BiH po osnovu detašmana ostvari prihod od 100 miliona maraka.

"Oni su vrlo bitan segment privrede i RS na godišnjem nivou ostvari prihod od oko 36 miliona maraka po osnovu detašmana", pojasnila je Ristićeva i dodala da su u ovoj detašmanskoj godini redovni i posebni kontingenti od 666 detašmana podijeljeni na 28 privrednih društava.

"Od ukupnog broja redovan kontingent je 529 dozvola, a 137 dozvola se odnosi na poseban kontingent detašmana", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije