Društvo

Nastavak sistemske borbe protiv femicida i nasilja u porodici

Nastavak sistemske borbe protiv femicida i nasilja u porodici
Foto: Vlada KS | Nastavak sistemske borbe protiv femicida i nasilja u porodici

SARAJEVO - Nasilje nad ženama i nasilje u porodici tema je o kojoj je Komisija za jednakopravnost spolova Skupštine Kantona Sarajevo inicirala pravce djelovanja brojnih subjekata, sudskih, tužilačkih, vladinih institucija i nevladinih organizacija, u svrhu bolje prevencije i odgovora na ovu vrstu krivičnih djela.

Na tematskoj sjednici, Komisija, kojom predsjedava zastupnica Skupštine KS Vildana Bešlija, predstavljena je realizacija ranije usvojenih zaključaka o temi "Stanje kriminaliteta u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici".

Kako su istakli iz MUP-a KS, u proteklom periodu, akcenat je stavljen na edukaciju policijskih službenika u slučajevima nasilja nad ženama i u porodici. Takođe, učinjeni su značajni koraci u educiranju, odnosno upoznavanju žrtava sa njihovim pravima, zakonskim mehanizmima i načinima zaštite.

Kantonalno tužilaštvo je, prema riječima glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije, u posljednjih pola godine intenzivnije radi na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela. Glavna Tužiteljica Sarajlija kazala je da je pooštrena kaznena politika. Kao slabost u istražnom postupku ponovo je istakla odustajanje članova porodice kao oštećenih da svjedoče o krivičnim djelima, što kao posljedicu ima obustavljanje istrage i nepodizanje optužnica.

U slučajevima prijavljenog nasilja sud donosi zaštitne mjere u roku od 12 sati, ali problem predstavlja neprovođenje tih mjera, odnosno neadekvatna institucionalna zaštita žrtava nasilja.

Prema podacima Sigurne kuće u Sarajevu, ohrabruje činjenica da žrtve sve više prijavljuju nasilje, te traže zaštitu u sigurnim kućama, gdje se broj korisnika povećao za 50 posto. Iz današnjih diskusija i analiza, kao najslabije tačke preveniranja i zaštite od porodičnog nasilja prepoznat je nedostatak procjene rizika kao ključnog faktora u preveniranju rodno zasnovanog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije