Društvo

Neće biti povećanja penzija u FBiH

Neće biti povećanja penzija u FBiH
Neće biti povećanja penzija u FBiH

SARAJEVO - Neće biti povećanja penzija koje su tražili predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH, odluka je koju su zajednički donijeli predstavnici Saveza i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Nermin Nikšić, premijer FBiH, kazao je da neće propustiti priliku da poveća penzije, ali ukoliko to prihodi budu dozvoljavali.

"S obzirom na kraj mandata, neću davati nikakvo obećanje koje će opteretiti bilo koga drugog ko dođe u Vladu. U ovom trenutku nema uvjete za veće penzije, ali kad bude, rado ćemo to realizirati. Do sada je ova vlada u dva navrata povećala penzije", naglasio je Nikšić.

On je objasnio da trenutno nije moguće povećati penzije zbog teške situacije koju su izazvale i poplave, ali da je formirana komisija od predstavnika Saveza udruženja penzionera FBiH koja će zajednički s predstavnikom Vlade FBiH pratiti punjenje budžeta i čim se steknu uslovi, predložiti povećanje penzija.

Na sastanku je dogovoreno da će se u narednom periodu penzije isplaćivati do 10. u mjesecu za sve penzionere u FBiH.

Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udurženja penzionera FBiH, rekao je da je na sastanku dogovoreno i da se nastavi sa subvencijom električne energije ugrođenim kategorijama penzionera.

"Riječ je o subvenciji za više od 300.000 penzionera. U prošloj i u ovoj godini poslali smo na besplatno liječenje u Fojnicu najugroženije penzionere koji su bolesni, a dogovoreno je da se i u idućoj godini osiguraju sredstva za između 900 i 1.000 penzionera za besplatna liječenja", rkeao je juče novinarima Omerefendić.

Dogovoreno je i to da se u četvrtom kvartalu ove godine počne sa isplaćivanjem posmrtnina.

Istaknuto je da će novac biti dodjeljivan općinskim udruženjima penzionera radi korisnijeg rasporeda i pravljenja kriterija za raspodjelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije