Društvo

Neophodna sanacija korita Drinjače

Neophodna sanacija korita Drinjače
Neophodna sanacija korita Drinjače

ŠEKOVIĆI - Ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je danas da će do 10. oktobra biti pripremljena projektna dokumentacija i započeta procedura tendera za izbor izvođa radova za sanaciju i regulaciju korita rijeke Drinjače u opštini Šekovići, da bi se najkasnije do kraja godine moglo krenuti u realizaciju ovog značajnog projekta.

Mirjanić je danas razgovarao sa čelnicima šekovićke opštine o sanaciji štete koja je pričinjena toj opšini tokom majskih poplava izlivanjem rijeke Drinjače, te pritoka Lovnice i Taševca.

"U ovoj fazi planiramo da saniramo korito Drinjače u dužini od oko dva kilometra, za šta je potrebno oko 4.000.000 KM. Evropska investiciona banka prihvatila je naš prijedlog da regulacija Drinjače uđe u ukupne radove koji se finansiraju iz sredstava ove banke i cijenimo da do kraja godine treba da završimo sve proceduralne radnje da bi se mogli početi radovi, ukoliko vremenske prilike budu povoljne", rekao je Mirjanić novinarima u Šekovićima.

On je istakao da je u drugoj fazi projekta, koja bi trebalo da traje do juna naredne godine, planirano da se izradi studija regulacije cjelokupnog korita Drinjače. 

Mirjanić je sa zvaničnicima opštine Šekovići razgovarao o razvoju poljoprivrede kao razvojnom resursu, te u tom smislu sugerisao da se aktivira postojeći plan razvoja poljoprivrede, koji je davno urađen, a na osnovu kojeg bi se mogla povući sredstva iz državnih ili nekih drugih razvojnih fondova. 

Ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je obećao da će se lično angažovati da se drvoprerađivačima u toj opštini obezbijedi redovna isporuka sirovine, s obzirom da je prerada drveta jedina privredna grana koja funkcioniše u Šekovićima i zapošljava oko 500 radnika. 

Načelnik Šekovića Budimir Ninić zahvalio je Mirjaniću na razumijevanju koje je pokazao za probleme u opštini i rekao da su majske poplave "unesrećile" tu lokalnu zajednicu u svakom pogledu i da će biti potrebno da prođu godine da se stanje popravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije