Društvo

Nevena Katalina: U moru projekata može isplivati pristojan novac

Nevena Katalina: U moru projekata može isplivati pristojan novac
Nevena Katalina: U moru projekata može isplivati pristojan novac

BANJALUKA - Znanje niko ne može da vam oduzme, bili vi u Njemačkoj ili u Bosni i Hercegovini.

Živimo u podneblju koje se i dalje obnavlja, a dok sveopšta rekonstrukcija traje, mladi trpe. Neki prihvate da čekaju bolje sutra, a neki odluče da nešto preduzmu po tom pitanju. Izbor nije lak, ali je to nešto što svaka mlada osoba mora samostalno da napravi, kaže Nevena Katalina (26) iz Banjaluke, master primijenjenih umjetnosti i uspješan grafički dizajner.

Ova djevojka, inače stipendista Ministarstva prosvjete i kulture RS i student generacije, kaže da je izabrala da sama traži prilike i iskoristi sve mogućnosti za učenje i razvijanje potencijala.

"U mom slučaju, izbor se pokazao kao ispravan. I želim da vjerujem da je i dalje mnogo nas koji vjerujemo i radimo na tome da znanje očuvamo kao vrijednost koja košta. Ipak, kao što rekoh, mladim ljudima iz BiH nema druge no da sami kroje svoje puteve", navodi Katalina.

Još u periodu studiranja na Akademiji umjetnosti angažovala se na izgradnji ličnog brenda.

"Željela sam da učinim svoj stil prepoznatljivim, ali i da se bogatim portfolijom radova izborim za svoje mjesto na radnom nebu. Ohrabrila sam se da se prijavim kako na domaće, tako i na međunarodne konkurse, a ubrzo su uslijedile i nagrade. Portfolio je bio ispunjen i poslovne ponude su polako, ali sigurno počele da pristižu", priča Katalina.

Trenutno je zaposlena u marketinškoj agenciji "Mint" na poziciji grafičkog dizajnera, ali povremeno radi i kao frilens ilustrator na ličnim projektima. Kontinuiran rad na sebi joj je, dodaje, omogućio da razvije svoje kapacitete, ali i da se izbori za unosne radne prilike.

Mogućnosti koje savremene tehnologije nude za učenje i razvijanje, ali i za promovisanje i zarađivanje su neograničene, dodaje, pa smatra da je šteta ne iskoristiti ih.

"Nemali je broj onlajn magazina, portala i veb stranica na kojima mladi talenti mogu da predstave radove. Veećina poslodavaca danas traži dizajnere upravo preko ovakvih specijalizovanih veb zona. Moj lični izbor je behance.net, ali postoje i mnogi drugi sajtovi gdje možete prezentovati sebe te zaraditi od svog talenta, truda i rada. Od grafičkog dizajna ili bilo koje kreativne forme izraza se zasigurno može zaraditi. U moru onlajn konkursa i projekata koji traže mlade kreativce isplivati može i pristojan novac. Sve zavisi od toga koliko je osoba spremna da se žrtvuje i koliko vremena je spremna da posveti radu na sebi i svom talentu", naglašava ona.

Zadovoljna je novčanim nagradama koje dobija za svoja djela. Ipak, do tog nivoa je došla kroz godine rada i učenja o poslovnom svijetu. Ostvarila je mnogobrojna poznanstva te sarađivala s ljudima iz cijelog svijeta, ali to su, kako kaže, vrijednosti kojima se cijena ne može ni odrediti.

"Govoreći iz ličnog iskustva, a kada je riječ o grafičkom dizajnu i umjetnosti, smatram da nam nedostaje prilika za praktično usavršavanje u struci, odnosno mogućnosti da se na vrijeme stekne validno iskustvo u izabranoj oblasti umjetnosti. Takođe, u manjku smo dešavanja. Dizajn konferencije i kulturne manifestacije koje bi promovisale mladu kreativnu snagu bi nesumnjivo uticale kako na razvoj mladih, tako i na razvoj cijele umjetničko-kulturne scene. Isto bih rekla i za sfere van moje struke. Mladima je potrebna samo prilika. Za ostalo se znaju pobrinuti sami", naglašava Katalina.

Odlazak na usavršavanje u stranoj zemlji je svakako prilika koju ne bi propustila. Jer, dodaje, svakom ko želi da napreduje i stiče nova iskustva je kristalno jasno da je boravak u inostranstvu šansa za otkrivanje samog sebe, ali i svijeta oko sebe.

"Kontinenata je ipak sedam, a život samo jedan", dodaje Nevena.

U ovom momentu je zadovoljna životnom situacijom i poslovnim mjestom na kojima se nalazi.

"Kad bi se otvorila vrata koja bi mojoj karijeri donijela nove izazove, naravno da bih prošla kroz njih. Čak i da su ta vrata na Islandu. Ali zaista ne znam šta mi sutra donosi, a mislim da o tome i ne treba pretjerano razmišljati no živjeti u datom momentu, raditi na današnjici te nastojati ignoristi negativnost i pesimističnost kojim nas svakodnevno obasipaju. Zasad mi je u planu da upišem doktorske studije. U planu su i neki projekti koje namjeravam da završim ove godine kako bih naredne već mogla krenuti s novim. Mislim da ću od Djeda Mraza poželjeti još ilustracija na koje ću biti ponosna i još putovanja koja ću pamtiti", kaže Katalina.

Serijal tekstova

 "Nezavisne" dva puta nedjeljno objavljuju tekstove o mladim i uspješnim u BiH. Fokus našeg interesovanja su oni koji su obrazovanjem, znanjem, vještinama i upornošću uspjeli srušiti prepreke na putu do vlastitog uspjeha.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije