Društvo

Ni blizanci ne popravljaju demografsku sliku

Ni blizanci ne popravljaju demografsku sliku
Ni blizanci ne popravljaju demografsku sliku

TUZLA - Tuzlanski kanton, za razliku od većeg dijela FBiH, može se pohvaliti porastom broja novorođenih beba, ali stručnjaci upozoravaju da ni ta činjenica ne doprinosi sumornoj demografskoj slici.

Sociolog Smiljana Vovna kaže da stanovništvo evidentno napušta TK, a i oni koji ostanu odlučuju se na tek jedno dijete.

"Razlog je ekonomska situacija. Tuzlanski kanton ima problema i sa neadekvatnim obrazovnim sistemom gdje se godinama masovno školuju medicinski kadrovi koji po završetku školovanja odlaze u inostranstvo", objašnjava ona.

Zanimljiv je podatak da je od 1.091 bebe rođene od početka godine u UKC Tuzla 17 parova blizanaca.

Šejla Sprečić, ponosna majka blizanaca, smatra da nije teško odgajati djecu u današnje vrijeme i da sve zavisi od stava roditelja koji djecu moraju odgajati u skladu sa svojim mogućnostima.

Često je, kako kaže, finansijska situacija izgovor da roditelji ograniče se na jedno dijete, što je prema Šejlinim riječima pogrešno.

"Imam osjećaj da je egoizam razlog za nerađanje djece  jer su to bića koja vam traža maksimalnu posvećenost, a mi smo preoukupirani tempom života koji nam je nametnut i u kojem, budimo iskreni, uživamo. Život je danas dobro plaćen posao, sređen stan, moderno vozilo, skup mobitel, divna putovanja. Kada imate djecu, to postane nedostižno", kaže ova majka koja je ponosna na život ispunjen dječjim osmijesima.

 Finansijsku podršku od države za svoje troje djece dobija u vidu poreske olkašice na suprugovu platu od deset KM. Ipak, njeno troje djece su joj najveće bogatstvo.

"Imati jedno dijete je divna stvar, a imati troje je nešto najljepše što se moglo desiti. Sve brige nestanu kada vas šest ruku odjednom zagrli i to su oni iskreni zagrljaju bez ikakvih interesa", naglašava Šejla.

_

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije