Društvo

Nova endoskopska operaciona sala u Klinici za ginekologiju i akušerstvo

Nova endoskopska operaciona sala u Klinici za ginekologiju i akušerstvo
Nova endoskopska operaciona sala u Klinici za ginekologiju i akušerstvo

BANJALUKA - Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banjaluka opremila je, zahvaljujući donaciji kompanije "Hemofarm", novu savremenu laparoskopsku ginekološku salu, koja je predstavljena i zvanično predata ljekarima i medicinskom osoblju Klinike.

"Svečanim otvaranjem laparoskopske sale želimo da se zahvalimo kompaniji 'Hemofarm' jer prepoznaju važnost Kliničkog centra Banjaluka i pomažu u svemu onom što znači poboljšanje postojećih uslova za liječenje na dnevnom nivou, kao i podrška u dugoročnom razvoju najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj. Nova ginekološka sala znači i mnogo više jer se radi o Klinici koja, pored toga što spašava živote, svakodnevno pomaže u donošenju novog života, što je od najveće važnosti za Republiku Srpsku. Novi i opremljen prostor znači bolje i efikasnije liječenje naših pacijenata. Ovo je izuzetno značajna donacija naših prijatelja iz 'Hemofarma', koji su još jednom pokazali kao društveno odgovorna kompanija koja je godinama uz nas", rekao je v.d. generalnog direktora prof.dr sc. med. Mirko Stanetić.

Donacija opreme za novu ginekološku salu u vrijednosti od 30.600 eura prva je donacija Fondacije Hemofarm izvan granica Republike Srbije.

"Ova bolnica ima sjajan kadar i to je ono što je najbitnije. Mi smo, ovom donacijom obezbjedili bolje uslove za njihov rad i za zdravlje pacijenata koji se ovdje liječe. To je ono čime mi, kao zaista društveno odgovorna kompanija, možemo doprinijeti i to je ono što ćemo i u budućnosti činiti", rekao je Aleksandar Veselinović, direktor "Hemofarma" d.o.o. Banjaluka.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo mjesečno uradi oko 150 operacija, a puštanjem u rad sale u znatnoj mjeri će se rasteretiti lista čekanja na najmanje invazivne endoskopske i laparoskopske ginekološke operativne zahvate, što je trend u savremenoj ginekologiji.

Sala je opremljena donacijom Fondacije Hemofarm, koja je obezbijedila ginekološki operacioni sto, elektrohirurške jedinice, hirurški aspirator i hidraulični hirurški sto za instrumente. Važno je naglasiti da će operaciona sala biti na raspolaganju i ljekarima Klinike za dječiju hirurgiju, koji zbrinjavaju i operišu naše najmlađe pacijente.

Nova endoskospska sala će se koristititi u dijagnostici i operativnom liječenju sterliteta, te u dijagnostici nejasnih adneksalnih tumorskih masa, kao i u minimalno invazivnom hirurškom liječenju benignih i malignih tumora adneksa i materice, a sa usvajanjem i ovladavanjem novih procedura i u minimalno hirurškom liječenju poremećaja statike genitalnih organa.

Prvu laparoskopsku operaciju u novoj ginekološkoj sali uradiće jedan od najiskusnijih ginekologa i akušera u Republici Srpskoj, dr Predrag Rosić. Prvu laparoskopsku operaciju u Republici Srpskoj u improvizovanim uslovima uradio je doc.dr. Milan Kovačević, koji trenutno radi u Sloveniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije