Društvo

"Novcem za sahrane kupuju mir"

"Novcem za sahrane kupuju mir"
"Novcem za sahrane kupuju mir"

DOBOJ - Podjelom sredstava za troškove sahrana bivših boraca i ratnih vojnih invalida lokalna vlast pokušava da manipuliše ne samo boračkom populacijom, nego cijelom javnošću, tvrde u Gradskoj boračkoj organizaciji Doboj.

"Ta sredstva su posljednji put dijeljena 2009. godine", naglašava Zoran Bijelić, predsjednik Predsjedništva GBO Doboj.

On dodaje da je "providno" da se, nakon što je ova organizacija 20. marta održala proteste i zatražila ostavku gradonačelnika Obrena Petrovića, tri dana kasnije dijeli novac boračkim kategorijama i da se pritom ignoriše krovna organizacija.

"Možda su to dogovori sa nekim neformalnim boračkim grupicama. Sve te porodice se prvo obrate ovdje pa ih mi onda upućujemo u Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu da podnesu zvanično zahtjeve da bi bili isplaćeni. Jedini smo mi koji možemo pomagati, odnosno inicirati kada će nešto biti dijeljeno", kaže Bijelić.

Nakon što je gradonačelnik održao nekoliko sastanaka sa predstavnicima Udruženja odlikovanih boraca i zarobljenih i nestalih "Vijenac Vozuća" dogovoreno je da se ubrza dio obavezne aktivnosti grada prema porodicama poginulih boraca, navodi Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja. Iz gradskog budžeta juče je isplaćeno po 500 KM za 49 porodica, kaže on, a to nisu sredstva koja se doznačavaju ovdašnjoj Boračkoj organizaciji da bi ona njima snosila troškove sahrana.

"Ovo se isplaćuje direktno iz gradskog budžeta, i ne ide preko Boračke, nego ide preko Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, gdje odluku o onima koji ispunjavaju uslove donosi nadležna komisija", kazao je Vasilić.

Novac za troškove sahrane supruga Miloša Gostimirovića i brata Duška Deronjića dobile su Slobodanka Gostimirović i Slavica Petković, koje su kazale da nisu provjerile koliko novca ima u koverti koju su dobile.

"Čekala sam malo više od četiri godine, umro je 22. decembra 2010. godine. Bio je ratni vojni invalid, umro je od posljedica ranjavanja, a još neke bolesti su se uz to nadovezale", priča Gostimirovićeva.

I Petkovićeva kaže da ne zna koliko je novca dobila.

"Ne mogu ni da gledam, teško mi je. Prošle godine smo prenijeli brata, bio je sahranjen u Srbiji. Svake godine smo išli na godišnjicu, ali nismo mogli više boriti se, i mi starimo. Ja nemam više nikoga tako da smo ga prenijeli tu, pa je to bila sahrana", rekla je ona.

Ćutao jedan sat

Bivši borac Simo Stokić stajao je danas okrenut leđima zgradi Administrativne službe grada Doboj od 10.55 do 11.55. Šta je razlog tome ostalo je nepoznato jer nije odgovarao na pitanja novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije