Društvo

Nove poplave prijete BiH

Nove poplave prijete BiH
Nove poplave prijete BiH

BANJALUKA - Obilne padavine u protekla dva dana, "pojačane" topljenjem snijega, izazivaju strah od novih poplava i pojave klizišta u Bosni i Hercegovini.

Na području opštine Ilidža usljed obilinih padavina došlo je do poplava. U ulici Rakovička cesta, iza pilane Hulio, poplavljeno je deset kuća, a poplavljeno je i u ulicama Vlakovo, Stara pruga, Stanjevac.

Prema prikupljenim informacijama s terena, Miljacka i Bosna nadolaze i ugroženo je 50 kuća.

Kiša je izazvala velike probleme i mještanima Gladnog Polja, Osjeka, Reljeva, Dogloda i Vlakova, javlja novinar Nezavisnih.

Poplavljeno je i ulicama Karamušići, Osječki put, Bregovi, Hendekuša. Zatvorena je putna komunikacija Pejton-Osjek. Pripadnici CZ evakuisali su Behku Zebo, iza pilane Hulio, javljaju mediji u FBiH.

Nivo rijeke Bosne je, prema jutrošnjem izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite (KUCZ) u Zenici, u 8 sati iznosio 340 cm, a dva sata poslije vodostaj se povećao za pet centimetara.

Prema najnovijem izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite od 10 sati na području Zeničko-dobojskog kantona zabilježeni su odroni u mjestima Bistričak, Plahovići, Kula i Seoci, a povišen nivo vode u Nemili izazvao je blokadu podvožnjaka i obustavu autobuskog saobraćaja, javlja Klix.

Poplava je zahvatila i vogošćansko naselje Hotonj.

Klizišta su pokrenuta u opštini Visoko, u naselju Pertac, Čekrekčije i Donja Vratnica. Povrijeđenih nije bilo, a u naselju Donja Vratnica klizište je uništilo veći dio puta.

Najviše padavina u RS zabilježeno je u Gacku, i to 110 litara po metru kvadratnom, zatim Nevesinju - 108 litara po metru kvadratnom, Bileći - 91, te Trebinju - 89,4 litara po metru kvadratnom.

Porast vodostaja naročito je izražen na rijeci Vrbas na hidrološkoj stanici Delibašino selo kod Banjaluke, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS.

Prema osmatranju od jutros u 8 sati, na ovoj mjernoj tački premašena je kota vanredne odbrane od poplava za 25 centimetara i trenutni vodostaj iznosi 345 centimetara.

Za prostor Trebinja za danas je "upaljeno" narandžasto upozorenje na Meteoalarmu, jer se očekuje više od 40 litara kiše po metru kvadratnom.

U Mostaru je palo je 86 litara kiše po metru kvadratnom, što je stvorilo uobičajene bujice i jezera na pojedinim dijelovima saobraćajnica, javlja Dnevni avaz.

Takođe, prema podacima Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon jučerašnjih padavina vodostaji rijeka su u značajnom porastu.

Tako  vodostaj Neretve u gornjem toku, odnosno na području Glavatičeva trenutno iznosi 2,48 metara, dok je redovno obavještavanje stanovništva na 1,60 metara, a  u Konjicu vodostaj iznosi 3,42 metra.

Prema informacijama Centra za obavještavanje i uzbunjivanje opštine Maglaj, nivoi rijeke Bosne i njenih pritoka su u porastu ali za sada ne ugrožavaju stambene i objekte infrastrukture.

Prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save, jutros u 8 sati nivo rijeke Bosne na mjernom mjestu u Maglaju iznosio je 318 cm, sa tendencijom porasta.

"U srijedu možemo očekivati znatno jače padavine, od 20 do 40 litara po metru kvadratnom, a krajem sedmice možemo očekivati smanjenje intenziteta, od 5 do 20 litara po metru kvadratnom u 24 sata", rečeno je iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH (FHMZ).

Količine padavina u protekla 24 sata: Stolac 117 milimetara, Gacko 111, Nevesinje 108, Bileća 92, Trebinje 89, Mostar 86, Ivan-sedlo 70, Foča 49, Sarajevo 42, Mrkonjić-Grad 40, Livno 33, Banja Luka, Jajce 32, Bjelašnica, Bugojno 28, Zenica 26, Doboj, Sokolac 22, Gradačac 20, Gradiška 16, Drvar, Han-Pijesak, Tuzla 15, Kupres 12, Sanski Most 10, Višegrad, Zvornik 9, Prijedor 7, Srebrenica 4, Rudo 3, Bihać 2, Novi 1 mm.

Bistrica poplavila stambenu zgradu u naselju Miljevina

Usljed obilnih padavina i topljenja snijega, rijeka Bistrica jutros se izlila u naselju Miljevina i poplavila podrume jedne stambene zgrade, dok je voda iz gradskog vodovoda zamućena.

Šef Odsjeka civilne zaštite u Foči Čedo Zelović rekao je Srni da Bistrica prijeti i da se izlije na magistralni put Foča - Sarajevo, kod šljunkare u Baljevom Polju.

"Bistrica je podivljala. Poplavljeni su podrumi zgrade, koja je u potpunosti okružena vodom, a u kojoj živi pet domaćinstava. Za početak ćemo im odnijeti vodu za piće, pa ćemo, u zavisnosti kako se dalje situacija bude odvijala, preduzimati potrebne mjere", rekao je Zelović.

On je naglasio da je dodatni problem što u Bistricu ide kanalizacija, pa prijeti opasnost zaraze od izlivanja fekalija.

Iz Civilne zaštite su upozorili stanovnike u priobaljima rijeka da povedu računa i sklone materijalna dobra, s obzirom da se očekuju nove padavine i porast vodotoka.

"Pogotovo apelujemo na učenike da vode računa prilikom prelaska bujičnih potoka i rijeka. Ako dođe do određenih problema, građani mogu nazvati besplatan broj 123, a mi ćemo preduzeti određene mjere", dodao je Zelović.

Iz preduzeća "Izvor" saopšteno je da je voda iz gradskog vodovoda zamućena, te da će danas biti uzeti uzorci za analizu.

Drina i Sava za sada ne prijete

Na području Semberije za sada nema prijetećeg povećanja vodostaja, izjavio je Srni pomoćnik direktora u Javnoj ustanovi "Vode Srpske" za riječni sliv Save Saša Avakumović.

U gradskoj Civilnoj zaštiti kažu da se prati rast brdskih vodotoka i da je stanje na Drini i Savi bez značajnijih promjena vodostaja.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, na području Bijeljine je od juče i u toku dana palo oko 10 litara kiše po metru kvadratnom, što je minimalno u odnosu na padavine koje su pogodile Hercegovinu i Krajinu.

Meteorolozi najavljuju da će količina padavina i u dužem narednom periodu biti najmanja na području Semberije i Bijeljine.

Prognoza

U BiH u će utorak biti pretežno oblačno vrijeme s kišom, a na planinama sa susnježicom i snijegom. Očekivana količina padavina u toku 24 sata: jug i jugozapad zemlje od 15 do 40, a u ostatku naše zemlje od 2 do 10 l/m2. Jutarnje temperature će se kretati od 0 do 4, na jugu do 9, a dnevne od 4 do 9, na jugu do 12 stepeni.

U BiH će u srijedu biti pretežno oblačno vrijeme s kišom. Očekivana količina padavina u toku 24 sata: jug i jugozapad zemlje od 20 do 40, a u ostatku zemlje od 5 do 20 l/m2. Jutarnje temperature će se kretati od 1 do 6, na jugu do 9, a dnevne od 4 do 11, a na jugu zemlje do 13 stepeni.

U četvrtak će u BiH biti pretežno oblačno vrijeme s kišom. U jutarnjim satima kiša se očekuje u većem dijelu zemlje, a u ostatku dana, uglavnom, u južnim i zapadnim područjima. Očekivana količina padavina u toku 24 sata: jug i jugozapad zemlje od 10 do 20, a u ostatku  zemlje od 1 do 8 l/m2. Jutarnje temperature iznosiće od 1 do 6, na jugu do 9, a dnevne od 8 do 14 stepeni.

U BiH će u petak biti pretežno oblačno vrijeme s kišom, a na planinama sa snijegom. Intenzivnije padavine očekuju se u južnim i jugozapadnim područjima. Očekivana količina padavina u toku 24 sata: jug i jugozapad zemlje od 10 do 25, a u ostatku  zemlje od 2 do 10 l/m2. Jutarnje temperature će se kretati od 0 do 6, na jugu do 10, a dnevne od 5 do 12 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Ukupna suma padavina u narednih 10 dana:

  • jug i jugozapad od 80 do 120
  • sjeverozapad od 40 do 70
  • sjever od 20 do 35
  • istok od 20 do 50
  • sjeveroistok od 10 do 30 l/m2

U Željeznom Polju aktivirano staro klizište

Na području Mjesne zajednice Željezno Polje kod Žepča sinoć je aktivirano staro klizište. Mašine trenutno deblokiraju put do regionalnog puta M-17 - kazao je za Fenu predsjedavajući Opštinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović.

Naglasio je da situacija nije alarmantna, jer nema novih pomjeranja tla. Nada se da će do kraja dana građani Željeznog Polja moći autom doći do regionalnog puta M-17.

Takođe, Jusufović kaže da građani strahuju od ponovnih katastrofalnih poplava koje su zadesile Željezno Polje u maju prošle godine, ali da se nadaju najboljem.

U Lukavcu, Gračanici i Srebreniku situacija nije zabrinjavajuća

Zasad nema promjena uzrokovanih kišom koja neprestano pada od juče u tri opštine Tuzlanskog kantona, Gračanici, Lukavcu i Srebreniku, koje su prošle godine bile među najviše poplavljenim područjima.

"Mi smo radili na pročišćavanju korita i lateralnih kanala i za sada nemamo dojave s terena da ima nekih problema", kazali su Feni iz Civilne službe Lukavac.

Šef Civilne službe Gračanica Mustafa Bajić takođe je potvrdio da situacija na terenu nije zabrinjavajuća te da su jedino vodotoci u porastu, ali se nisu izlili.

"Ni u općini Srebrenik nije alarmantno stanje. Uradili smo dosta toga u prošloj prirodnoj nepogodi. Nadamo se da će ostati ovako, ali ništa nije isključeno. Imamo prijava građana koji su pod strahom iz iskustva od prošle godine, ali ništa značajno", kazali su Feni u Civilnoj zaštiti Srebrenika.

U ilidžanskim naseljima voda ušla u kuće

Voda je ušla u brojne kuće u ilidžanskim naseljima, a mještanima je najteže jer će ostati bez ogrijeva jer im je poplava zahvatila podrume kuća u kojima im se uglavnom nalaze drva, ćumur i ostali ogrevni materijali.

U porastu vodostaji rijeka u Zeničko-dobojskom kantonu

Vodostaji rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona su u porastu, rečeno je za Fenu iz Uprave civilne zaštite ovog kantona.

Istakli su da se saobraćaj odvija bez zastoja na svim glavnim putnim pravcima, ali da kiša pogoduje odronima zemlje i kamenja na kolovoze. Snabdijevanje električnom energijom i vodom je uredno, a telekomunikacijski saobraćaj je u funkciji.

"Na mjernom mjestu u Zenici visina vodostaja rijeke Bosne u 8 sati iznosila je 340 cm, sa tendencijom porasta na granici izlijevanja, a u 9.50 bila je 345 cm", kazali su iz Uprave.

Podvožnjak u naselju Nemila je poplavljen i neprohodan za autobuski saobraćaj, a saobraćaj na regionalnom putu Nemila - Bistričak trenutno je obustavljen zbog manjeg odrona.

Registrovano je klizište na relaciji Zenica - Babino mjesto Kula koje ne ugrožava putnu komunikaciju. Putna komunikaciji Seoci - Živkovići trenutno je u prekidu zbog manjeg odrona koje će u toku dana biti otklonjeno.

"Vodostaji rijeka Bosna, Ribnica, Trstionica i Zgošća kod Kaknja su u porastu zbog padavina, a nivo rijeke Bosne se povećao za jedan metar te je u stalnom porastu", istakli su iz Uprave.

Dodali su da se saobraćaj na lokalnim putevima kod Olova odvija otežano zbog poledice.

Što se tiče naselja Zavidovići, istakli su da kiša koja je padala tokom cijele noći za sada ne stvara probleme.

Vodostaj rijeke Bosne u Maglaju je u porastu te za sada nema izlijevanja.

Obilaskom naselja Doboj-jug, ekipe civilne zaštite su konstatovale da nije došlo do izlijevanje rijeka Usore i Bosne u najplićem dijelu korita rijeka te da je vodostaj metar ispod kritične tačke izlijevanja.

Takođe su dodali da su na području opštine Visoko registrovana klizišta.

Ekipa Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, obilaskom ugroženih područja prošlim poplavama, konstatovala je da su potoci i pritoke u granicama normalnog vodostaja za ovaj period te da trenutno nema ugrožavanja stanovništva.

Rijeka Bistrica izlila se na put Foča - Miljevina - Sarajevo

U fočanskom mjestu Brod izlila se rijeka Bistrica na magistralni put Foča - Miljevina - Sarajevo zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Rijeka Bistrica izlila se i u Miljevini i voda je prodrla u podrumske prostorije jedne stambene zgrade, navodi se u informaciji Republičke uprave, zaključno sa situacijom u 13.00 časova.

U opštini Istočno Novo Sarajevo izlila se rijeka Tilava u Ulici Đure Jakšića u naselju Toplik. Jedna kuća, koja nije naseljena, okružena je vodom, a daljim porastom vodostaja bilo bi ugroženo pet-šest kuća.

Na području opštine Pale u slučaju da se padavine pojačaju moguće je izlivanje rijeke Mokranjska Miljacka u Sumbulovcu i u Rogoušićima.

Republička uprava Civilne zaštite motri situaciju i preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti.

Minimalno povlačenje vodostaja

Na području opštine Ilidža došlo je do minimalnog povlačenja vodostaja rijeka.

I dalje su najugroženija naselja Osijek i to ulice Hendekuša, Bregovi, Osiječki put  i Bratunačka cesta, zatim područja naselja Blažuj, Vlakovo  i Rakovica (Rakovička cesta).

Civilna zaštita Opštine Ilidža stanovnicima ugroženih područja podijelila je vreće sa tamponima i pijeskom. Ekipe civilne zaštite su i dalje na terenu i u stanju pripravnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije