Društvo

Novi besplatni lijekovi na recept

Novi besplatni lijekovi na recept
Novi besplatni lijekovi na recept

BANJALUKA - Na A listi lijekova, koji se izdaju na recept i koje u potpunosti ili uz participaciju pacijenata od deset odsto cijene finansira Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, od sutra će biti uvrštena tri nova lijeka za liječenje dijabetesa tipa dva.

Takođe, kako su rekli u FZO, četiri generička lijeka, poput lijekova za astmu i hroničnu opstruktivnu bolest pluća, umjesto na listi B, s koje lijekove plaćaju pacijenti u visini od 50 odsto, a 50 odsto finansira Fond, od danas će se nalaziti na listi A.

Za pojedine lijekove je ukinuto ograničenje indikacija, pa će tako na primjer lijek lamotrigin, koji je dosad propisivan samo oboljelima od epilepsije, biti propisivan svima kojima je neophodan, potvrdili su u FZO.

Dodaju kako se promjena odnosi i na lijek ramipril za liječenje visokog krvnog pritiska, koji će biti dostupan svima kojima je neophodan, a nalaziće se na listi A, dok su ranije ovaj lijek na recept mogli podići samo dijalizirani pacijenti s visokim krvnim pritiskom.

"Lijekovi za anemiju dekstriferon i gvožde - proteinsukcinilat dosad su propisivani samo djeci do 15 godina, dok će na recept sada biti dostupni i trudnicama. Slična izmjena je i kod lijeka propiltiouracil za hipertireozu, koji će, osim trudnicama, biti dostupan i dojiljama", saopštili su iz FZO i dodali kako je za lijek gabapentin za epilepsiju ukinuto ograničenje indicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije