Društvo

Novi način ishrane u vrtićima sličan dosadašnjem

Novi način ishrane u vrtićima sličan dosadašnjem
Novi način ishrane u vrtićima sličan dosadašnjem

BANJALUKA - Ishrana djece preporučena novim pravilnikom o ishrani djece u predškolskim ustanovama ne odstupa mnogo od ishrane koja je sada zastupljena u većini vrtića, zbog čega ne bi trebalo doći do poskupljenja u onim vrtićima koji su i ranije preferirali zdravu ishranu, ili barem ne većih.

Rekla je ovo za "Nezavisne" Aleksandra Malević, predsjednica banjalučkog Udruženja privatnih vrtića.

Prema njenim riječima, ovakav način ishrane u vrtiću na čijem je čelu neće donijeti velike promjene i neće dovesti do poskupljenja jer je novi jelovnik veoma sličan dosadašnjem, međutim svi vrtići individualno kreiraju cijene.

Dodala je da je cilj da se pravilno ispoštuju nutritivne vrijednosti, dat je i prijedlog zdravog obroka koji ne mora identično da izgleda.

U većini privatnih vrtića dijele ovo mišljenje, te ističu da je pravilnik transparentan i ostavlja slobodan izbor za kombinovanje zdravih namirnica.

I u vrtiću "Kolibri" kažu da nije uvedeno mnogo novih namirnica u odnosu na dosadašnje, te da im je olakšavajuća okolnost i to što je već dat prijedlog obroka i ne moraju sami da ga osmišljavaju.

U vrtiću "Kockica" kažu da su zdrave namirnice i dosad bile zastupljene u dječjim tanjirićima, a novi jelovnik vrlo je sličan dosadašnjem.

"Ono na šta mi imamo primjedbe je miksanje hrane jer smatramo da djeca treba da je žvakaju", rekli su u ovom vrtiću i dodali da je nezahvalno govoriti o korigovanju cijena, budući da i sada koriste slične namirnice.

Mira Galić, zamjenik direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rekla je da nije sigurna kako će mališani reagovati na nove jelovnike, budući da će oni sadržati više šejkova na koje nisu navikli.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije