Društvo

Novi projekat Udruženja građana "Pomozimo djeci"

Novi projekat Udruženja građana "Pomozimo djeci"
Foto: N.N. | Novi projekat Udruženja građana "Pomozimo djeci"

Udruženje građana "Pomozimo djeci" je udruženje za korektivnu gimnastiku i vježbe disanja, klimato-terapiju, muziko-terapiju, terapiju plesom i pokretom i art-terapiju.

Maja Lolić, predsjednica ovog udruženja, rekla je kako će ovo udruženje od 15. jula početi sa radionicama iz oblasti art-terapije, sa školom solo pjevanja, kao i školom folklora za više od 700 djece iz nekoliko sela i mjesnih zajednica od Bronzanog Majdana pa do Goleša i Pervana.

"Na popisu iz 1961. godine područje Bronzani Majdan imalo je 18.046 stanovnika, a obuhvatalo je naseljena mjesta Bistrica, Borkovići, Bronzani Majdan, Vilusi, Goleši, zatim Zelenci, Kmećani, Melina, Obrovac, Pervan Gornji, Pervan Donji, te Radmanići, Slavićka, Stratinska i Subotica", kazala je Lolićeva.

Dodala je da je, nažalost, cijeli ovaj prostor ostao nerazvijen i decenijama predstavljao "slijepo crijevo".

Prema njenim riječima, aktivne su dvije osnovne škole, sa područnim jedinicama, ali je zabilježena stalna tendencija opadanja broja učenika. "Kulturno-edukativni sadržaji gotovo uopšte da ne postoje, a jedine značajnije aktivnosti su organizovane u okviru FK Gomionica i u KUD-u "Opanak" u Borkovićima. Dugoočekivanim otvaranjem puta za Sanski Most je došlo do progresa. Otvaranje puta može da bude inicijalna kapisla za razvoj ovog zapostavljenog dijela naše opštine", istakla je Lolićeva.

Dodaje da okvirno na ovom području živi 800 djece, a kako ona kaže, ne postoje tačni podaci.

"Mi smo došli do brojki koristeći podatke iz osnovnih škola i ukupan broj učenika prema ovim podacima je 704", objasnila je ona.

Zatim je dodala da su zbog nedostatka sportskih i drugih sadržaja odlučili da u ove radionice uključe djecu iz ovih područja.

"UG 'Pomozimo djeci' je organizacija koja razvija i unapređuje podršku i dodatne vidove liječenja za pacijente i porodice pacijenata u partnerstvu sa vladinim, nevladinim i profitnim sektorom kroz edukaciju, treninge, kurseve, putovanja, informisanje i podizanje svijesti", objasnila je Lolićeva i dodala da je Udruženje nastalo kao nastavak rada Savjetovališta Pedijatrijske ambulante "Dr Lolić".

"Naša primarna ciljna grupa u dosadašnjem radu bila su djeca koja boluju od astme, bronhitisa i alergijskih oboljenja uopšte. U okviru Udruženja imamo nekoliko odvojenih sektora. Jedan sektor je Alergološko savjetovalište 'Dr Lolić', koji je za pacijente otvoren svake srijede od devet do 15 časova", objasnila je Lolićeva.

Drugi sektor je, kaže ona, Centar za klimato-terapiju sa sjedištem u Imljanima.

"U toku je opremanje etno-sela 'Velike Burgijine Klade', gdje ćemo svake godine organizovati klimatsko liječenje djece sa respiratornim oboljenjima. Treći sektor je namijenjen razvoju sadržaja za djecu na području Bistrice i Bronzanog Majdana", istakla je Lolićeva.  Ona je dodala da je četvrti sektor za art-terapiju, muziko-terapiju i terapiju plesom i pokretom.

"U stalne aktivnosti našeg udruženja spadaju školica ruskog jezika i školica disanja. U toku je osnivanje polazničke grupe za školicu ruskog jezika, dok se školica disanja 'Fly kids' održava svake subote u 18 časova", objasnila je Lolićeva.

Ciljevi Udruženja:

  • okupljanje stručnjaka, pacijenata, porodica pacijenata i ostalih građana,
  •  edukacija stručnjaka, pacijenata, porodica pacijenata i ostalih građana, uz angažovanje stručnih lica,
  • -iniciranje i pomoć u razvoju sistema rane detekcije, dijagnoze i intervencije poremećaja i problema u razvoju djece,
  • -praćenje savremenih svjetskih tokova i primjenjivanje najboljih praksi,
  •  podrška razvoju međunarodne saradnje,
  •  organizovanje i sprovođenje izvansistemskih aktivnosti koje mogu povećati kvalitet podrške djece u razvoju,
  • organizovanje aktivnosti u smislu podizanja svijesti o potrebama u oblastima vezanim za razvoj djece, kao i efektivnim rješenjima,
  • razmjena informacija i iskustava sa vladinim, nevladinim i profitnim sektorom u oblastima od zajedničkog interesa,
  • kreiranje i izdavanje relevantnih stručnih i edukacionih publikacija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije