Društvo

O međunarodnom komuniciranju u informacionom društvu

BANJALUKA - Na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci promovisana je knjiga "Međunarodno komuniciranje u informacionom društvu", čiji su autori Miroljub Radojković, Branimir Stojković i Aleksandar Vranješ.

 Jedan od autora, profesor sa beogradskog Fakulteta političkih nauka Miroljub Radojković rekao je za međunarodno komuniciranje da je i ranije postojalo, a da je razlika u tome što se prije odvijalo sa mnogo manje sredstava nego danas.

Radojković je istakao da je današnje vrijeme - vrijeme globalizacije i da bi se zbog toga prije moglo reći globalno, a ne međunarodno komuniciranje.

On je dodao da se u odnosu na ranije i broj učesnika veoma povećao, jer to više nisu samo države i njihove institucije koje su nekada suvereno upravljale i učestvovale u međunarodnom komuniciranju nego su to sada postale i mnoge korporacije, kompanije, organizacije, ali i obični ljudi.

Prema njegovim riječima, sa jedne strane to je dobro zbog međusobnog upoznavanja različitih naroda, kultura, običaja i slično, dok se s druge povećava i loša strana međunarodnog komuniciranja, koju čini opterećenost propagandom.

Jedan od recenzenata knjige, profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Aleksandar Bogdanić kaže  da je u knjizi obrađena zanimljiva, stalno aktuelna tema, bez obzira na to što međunarodno komuniciranje prolazi najveće promjene u posljednjih nekoliko vjekova.

"To ne znači da je, ako je komuniciranje prešlo u jednu vrstu globalnog, nestalo ono staro komuniciranje. Ne, nije, već se samo usložnilo", istakao je Bogdanić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije