Društvo

Obavljeno istraživanje o prosjačenju djece

Obavljeno istraživanje o prosjačenju djece
Obavljeno istraživanje o prosjačenju djece

BRČKO - Sedmoro djece u Brčkom osam sati dnevno provede u prosjačenju ili prikupljanju sekundarnih sirovina, rezultati su istraživanja koje je izvršio Omladinski centar "Vermont" uz podršku Vlade distrikta.

Istraživanje o rasprostranjenosti fenomena "djece ulice" obavljeno je na osnovu izjava njihovih roditelja.

Socijalni pedagog Dnevnog centra za djecu na ulici Aldina Lević smatra da su roditelji bili obazrivi kada su davali podatke, jer su strahovali od kažnjavanja, sankcionisanja i krivičnih prijava.

"Smatramo da roditelji nisu bili sasvim iskreni, jer je primjetno da je na ulicama Brčkog više djece od broja do kojeg smo došli istraživanjem", rekla je novinarima Levićeva.

Istraživanjem je obuhvaćeno 150 porodica u mjesnim zajednicama Suljagića Sokak, Prutače, Stari Rasadnik, Brod i Centar pet, gdje je nastanjen najveći broj romskih porodica čiji se pojedini članovi bave prosjačanjem.

Levićeva je navela da je anketirano 749 lica, a od toga 413 djece, među kojima 63 ne pohađa školu. Ona je dodala da 76 mališana nije prošlo predškolski program, a 25 boluje od neke hronične bolesti.

"Svi podaci dobijeni istraživanjem biće korišteni za dalja istraživanja i slanje projekata donatorima koji žele da ulože sredstva i pomognu ovoj marginalizovanoj populaciji", rekla je Levićeva.

Istraživanje je vršeno od maja do avgusta, a predstavlja dio regionalnog istraživanja o rasprostranjenosti fenomena "djece ulice" u Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori i BiH, koji su obavile članice Regionalne mreže za djecu uključenu u život i rad na ulici uz podršku organizacije "Spasimo djecu" za sjeverozapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije