Društvo

Obilježena 21 godina od pogibije Zorana Cvijetića

Obilježena 21 godina od pogibije Zorana Cvijetića
Obilježena 21 godina od pogibije Zorana Cvijetića

ISTOČNO SARAJEVO - U Istočnom Novom Sarajevu danas je položeno cvijeće i prislužene su svijeće kod spomen obilježja Zoranu Cvijetiću, prvom načelniku Centra službi bezbjednosti /CSB/ Sarajevsko-romanijsko-birčanske regije, koji je poginuo prije 21 godinu.

Pripadnici Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, zajedno sa veteranima službi bezbjednosti Republike Srpske, borcima Vojske Republike Srpske i predstavnicima grada i opština u sastavu Istočnog Sarajeva, odali su počast kod spomen-obilježja koje je podignuto na mjestu Cvijetićeve pogibije. 

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske - podružnica Istočno Sarajevo, Radovan Pejić podsjetio je da je Cvijetić bio jedan od osnivača Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i jedan od najmlađih načelnika centara službi bezbjednosti.

"Stalno je bio u pokretu na svim ratištima širom Srpske. Cvijetić je jedan od prvih koji je predao raport prilikom formiranja MUP-a Republike Srpske na Sokocu 4. aprila 1992. godine i od tada su zvanično počeli funkcionisati policija Republike Srpske i Ministarstvo unutrašnjih poslova", rekao je Pejić.

Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, kaže Pejić, uvjereno je u to da bi Cvijetić, da je ostao živ, i dalje unapređivao rad policije, te je zahvalio za činjenicu da je MUP Republike Srpske sačuvan i da je danas jedan od garanata postojanja Republike Srpske. 

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je da je Cvijetić još prije izbijanja rata shvatio šta čeka srpski narod i na vrijeme počeo da obavlja značajne funkcije u MUP-u tadašnje SAO Romanija.

"Nakon izbijanja rata dao je sve od sebe da se zaštiti srpski narod na ovom području, da ostane da živi ovdje i, nažalost, u toj svojoj misiji ovdje je položio život", rekao je Lalić.

On kaže da je obaveza Boračke organizacije Republike Srpske da i danas bude sa Udruženjem veterana službi bezbjednosti, koje je kolektivni član Boračke organizacije, da bi se izborili za sve ono što boračke kategorije zaslužuju da imaju 20 godina nakon rata. 

"Sa malo ljudskosti i dobre volje mnoge stvari se mogu riješiti. Imamo nadu u novu rukovodstvo Boračke organizacije Srpske koje je dovelo do jedinstva Boračke organizacije i počinje da gradi partnerski odnos sa vlastima", istakao je Lalić. 

Zoran Cvijetić poginuo je 11. januara 1994. godine u Lukavici od snajperskog hica sa brda Mojmilo. 

Za načelnika Centra službi bezbjednosti Sarajevsko-romanijsko-birčanske regije imenovan je u aprilu 1992. godine, a učestvovao je i u stvaranju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Prije rata bio je načelnik Stanice javne bezbjednosti Sokolac. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije