Društvo

Obradovano 760 mališana

Obradovano 760 mališana
Obradovano 760 mališana

Članovi humanitarnog Udruženja "Sveti đakon Avakum" iz Banjaluke boravili su na Kosovu i Metohiji i tom prilikom podijelili 760 paketića mališanima u opštinama Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Gračanica.

Mirko Majkić, predsjednik Udruženja, rekao je da njeguju posebnu vezu sa narodom Kosova te da su odlasci tamo propraćeni velikom količinom emocija.

"Svaki odlazak tamo mi daje još veću snagu i energiju da nastavim da pomažem. Zahvalnost tih mališana za skromne paketiće i poklone građanima Banjaluke je ogromna. Najveći dio paketića smo podijelili na Badnje veče, ispred hrama Svete trojice u Zubinom Potoku, to je bilo jedno predivno druženje i veče ispunjeno emocijama", kazao je on.

Pored paketića, članovi Udruženja podijeli su hranu i druge potrepštine ugroženim porodicama iz Zubinog Potoka.

"Posjetili smo 10 porodica u tom mjestu i uručili im nešto hrane, sredstava za higijenu i drugih životnih potrepština. Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim svim prijateljim našeg udruženja i ostalim građanima Banjaluke koji podržavaju naš rad i koji su pomogli sprovođenje božićne akcije 'Paketići za djecu na Kosovu i Metohiji'", istakao je Majkić.

Siniša Jakšić, mještanin Zubinog Potoka, već godinama sarađuje sa Udruženjem "Sveti đakon Avakum", a, kako kaže, među članovima Udruženja i mještanima se razvio porodičan odnos.

"Mi sa Kosova gajimo najiskrenija i najlepša osećanja prema našoj braći iz RS, a pogotovo prema Banjalučanima. Narod ovdje, nažalost, veoma teško živi, a iskrenu pomoć i saosećanje, od kada pamtim, dobijamo upravo od vas, mnogo više nego od naroda Srbije. Razlog tome, mislim, leži u činjenici da nas veže ista muka kroz koju smo prošli, a i dalje prolazimo", ističe on i dodaje da su radost i veselje mališana kada su dobijali paketiće nevjerovatna i teška za opisati.

Jakšić je, zajedno sa veteranima fudbala Mokra gora, dobio poziv od načelnika opštine Teslić, da u toj opštini borave 6, 7. i 8. februara, kojem će se, kaže, rado odazvati.

Osmijeh neprocjenjiv

Goran Peulja, jedan od članova Udruženja "Sveti đakon Avakum" Banjaluka, bio je u grupi koja je posjetila KiM.

"Bilo mi je zaista lijepo pomagati toj djeci, znajući kroz kakve stvari prolaze u svakodnevici, njihov osmijeh i radost, kada se neko i njih sjeti, se ne mogu kupiti novcem, to je nešto neprocjenjivo. Nadam se da ćemo uskoro ponovo imati priliku za jednu ovakvu ili sličnu akciju", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije