Društvo

Obuka za pripadnike Gorske službe spasavanja

BANJALUKA - Gorske službe spasavanja iz Banjaluke i Hrvatske organizovale su ovog vikenda u Banjaluci obuku i zajedničku vježbu u izvođenju potraga za nestalim i izgubljenim licima.

Sekretar banjalučke Gorske službe spasavanja Luka Kukrić rekao je da je ovo nastavak saradnje koja je počela prošle godine i da su u Banjaluku došli instruktori iz Hrvatske koji su trenutno vodeći u ovoj oblasti u regionu.

On je naveo da su planirane i obuke u još nekoliko gradova u Srpskoj i Hrvatskoj.

"Instruktori iz Hrvatske prenijeće principe prema kojima se radi u svijetu sa prilično velikom uspješnošću. Na obuku smo pozvali članove gorskih službi iz Trebinja, Novog Grada, Gradiške, Šipova i Prijedora, ali i predstavnike Regionalnog centra za obuku i spasavanje /RCOS/, te ronilačkih klubova 'Buk' Banjaluka i 'Gnjurac' Laktaši", istakao je Kukrić.

On je rekao da se obuka vrši u Vatrogasnom domu u Dervišima, nakon čega će na poligonu usijediti praktične osnove kretanja i elemenata od kojih se sastoji potraga.

Kukrić je dodao da će sutra biti upriličena simulacija realnog scenarija potrage za nestalim licem, odnosno izlazak na lice mjesta, traganje i transport nestalog lica.

Prema njegovim riječima, u obuci učestvuje aktivnih 30 učesnika i pet instruktora.

Kukrić je rekao da Gorska služba spasavanja Banjaluka teži jačanju svojih kapaciteta u oblastima potraga, te da je s tim ciljem i tokom prošle godine obučavala svoje članove u saradnji sa kolegama iz Hrvatske.

On je naveo da je prioritet i osposobljavanje članova za spasavanje na vodama i u nepristupačnim terenima.

Kukrić je podsjetio da su članovi banjalučke Gorske službe spasavanja prošle godine učestvovali u akcijama spasavanja tokom poplava u Banjaluci, Doboju i Šamcu.

Gorska služba spasavanja Banjaluka je dobrovoljna, neprofitna, humanitarna i stručna organizacija čiji je cilj sprečavanje nesreća na planinama, u speleološkim objektima i uslovima, kao i alpinističkim i urbanim uslovima.

Ova organizacija, koja je osnovana u julu 2012. i koja trenutno ima 55 članova, ima za cilj i spasavanje ljudi i imovine, te pružanje prve pomoći u slučajevima kod kojih treba primjenjivati posebno stručno znanje i tehničke vještine kao i tehničku opremu za spasavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije