Društvo

Oko 850 osuđenika u Federaciji BiH slobodno šeta ulicama

Oko 850 osuđenika u Federaciji BiH slobodno šeta ulicama
Oko 850 osuđenika u Federaciji BiH slobodno šeta ulicama

SARAJEVO - Prema posljednjim podacima koje su sudovi u Federaciji BiH dostavili ministarstvu pravde FBiH, 859 osuđenih osoba je "na čekanju" za izdržavanje zatvorske kazne.

"Federalno ministarstvo pravde redovno upućuje dopise sudovima ukoliko se pojave slobodna mjesta u nekom od zavoda kako bi sudovi pravosnažno osuđene osobe mogli uputiti na izdržavanje kazne zatvora", kazao je za portal Dnevnog avaza ministar pravde FBiH Zoran Mikulić.

On podsjeća da je izmjenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija predviđena mogućnost određivanja elektronskog nadzora kada je u pitanju kućni pritvor, uz uslov da se radi o izrečenoj kazni zatvora do jedne godine.

Prema Mikulićevim riječima, to bi trebalo da rastereti smještajne kapacitete u zatvorima.

"Najučestalija krivična djela za osuđene osobe kojima je izrečena kazna kućnog zatvora s elektronskim nadzorom su šumska krađa, remećenje javnog reda i mira, krađe... Sistem u početnoj fazi funkcioniše dobro i, prema dostupnim informacijama, do sada nije bilo nikakve zloupotrijebe od osuđenika", rekao je Mikulić.

Na mjesto u zatvoru "čekaju" 332 osobe osuđene na zatvorsku kaznu do tri mjeseca, 243 osobe osuđene na kaznu do šest mjeseci, 163 osobe osuđene na godinu, i devet osoba osuđenih na do tri godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije