Društvo

Oktobarska penzija veća za dva odsto

Oktobarska penzija veća za dva odsto
Oktobarska penzija veća za dva odsto

BANJALUKA - Vlada RS donijela je odluku da oktobarska penzija u RS bude povećana za dva odsto, a od 1. januara 2015. godine za još jedan odsto.

Ovo povećanje penzija, kako je pojasnio Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, posljedica je vanrednog usklađivanja penzija sa povećanjem plata do kojeg je došlo početkom ove godine.

Za povećanje penzija od dva odsto biće potrebno izdvojiti 1.204.000 KM, a zaključno sa januarskim povećanjem penzije u RS biće ukupno veće za 10,3 odsto, što je u skladu sa dogovorom koji su postigli Udruženje penzionera RS i Vlada RS. "Mi smo se tada obavezali na sigurno povećanje od 1. januara naredne godine i oprezno rekli da će, ukoliko budu ispunjeni uslovi, doći do povećanja i ranije", rekla je Željka Cvijanović, premijer RS.

Ona je naglasila da RS isplaćuje penzije i korisnicima koji su ovo pravo stekli u FBiH, za šta izdvaja oko sedam miliona KM mjesečno, što će "biti jedna od tema prilikom formiranja vlasti na nivou BiH".

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS rekao je da je povećanje penzija ranije usaglašena politika prema kojoj prosječne penzije iznose 40 odsto prosječne plate u RS.

I Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, zadovoljan je najnovijim povećanjem penzija, ističući da je ono ranije planirano, ali da je zbog poplava moralo da bude prolongirano.

"Završetak ove godine će, prema ukupnom povećanju, biti u skadu sa dogovorom koji je postignut sa Vladom Srpske, da penzije porastu 10 odsto od donošenja izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, što će se i desiti sa januarskim povećanjem", naglasio je Rakulj.

Ovim povećanjem penzija od dva odsto, najniža penzija u RS iznosiće 172,72 KM do 345,45 KM, što je više od 3,38 do 6,77 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije