Društvo

Ombudsman reagovao na slučaj učenika OŠ "Osman Nakaš": Istraga o kršenju Zejdovih prava

Ombudsman reagovao na slučaj učenika OŠ "Osman Nakaš": Istraga o kršenju Zejdovih prava
Ombudsman reagovao na slučaj učenika OŠ "Osman Nakaš": Istraga o kršenju Zejdovih prava

SARAJEVO, BANJALUKA - Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH pokrenula je istragu u slučaju kršenja prava dječaka Zejda Ćoralića iz Sarajeva, potvrdio je "Nezavisnim" Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska prava BiH.

Iako je početkom godine slika uspješne inkluzije u Osnovnoj školi "Osman Nakaš" u Sarajevu obišla svijet, učeniku Zejdu Ćoraliću Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo do danas nije platilo asistenta u nastavi.

"Istraga podrazumijeva da prije svega stupimo u kontakt s porodicom, a zatim i s institucijama koje su nadležne, te s fokusom prema pravu djelujemo ka institucijama koje ga eventualno krše", rekao je Mitrović.

Pojasnio je da ova institucija ne donosi presude, ali da preporučuje i traži ostvarivanje prava.

"To je naša obaveza i nadamo se da će ta preporuka i biti realizovana, što će imati refleksije i po mnoge druge primjere u BiH", rekao je Mitrović.

Uvidom u predmete ovog dejtonski ustanovljenog tijela, kako je precizirao, utvrđeno je da se porodica, kao ni ustanova koju dijete pohađa kao učenik, nisu obraćali Ombudsmanu za ljudska prava BiH.

Na osnovu informacija objavljivanih u "Nezavisnim", odnosno prijave ovog slučaja, odlučili su reagovati.

Zajdova učiteljica Sanela Ljumanović rekla je za "Nezavisne" da se dosad nisu obraćali Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH, jer su prvo išli prema nadležnoj instituciji, odnosno resornom ministarstvu, u nadi da će reagovati po zakonu.

"Od izuzetne je važnosti olakšati učenje djeci koja imaju prava na to i mi se nadamo da će nam i ova inicijativa pomoći", istakla je Ljumanovićeva, koja je razred prvačića u OŠ "Osman Nakaš" naučila znakovnom jeziku komuniciranja kako bi Zejd, koji ima poteškoće sa sluhom i govorom, mogao učestvovati u redovnoj nastavi.

Zejdova majka Mirvana kaže za "Nezavisne" da vjeruje u ulogu Ombudsmana za ljudska prava u BiH i da se nada da će pomoći njenom djetetu da ostvari svoja.

"Ne znam kako će Ministarstvo reagovati, jer dosad nisu odgovorili na zakone. Vjerujem da će se stvari pokrenuti", rekla je ona, zahvaljujući "Nezavisnim" na ulozi u tome.

Aida Mikić, direktorica OŠ "Osman Nakaš", kaže za "Nezavisne" da je priča Zejda Ćoralića skrenula pažnju javnosti i da bi mogla imati i važnu, ako ne i presudnu ulogu u tome da se ova oblast kršenja prava riješi u čitavoj BiH i u korist sve djece.

Ona je istakla da je od velikog značaja reakcija Ombudsmana za ljudska prava BiH.

Usprkos tome što je slika uspješne inkuzije u OŠ "Osman Nakaš" obišla svijet, Zejdovo pravo je uskraćeno, te majka plaća asistenta pet časova sedmično, uz podršku opštine Novi grad, s čijim će sredstvima završiti ovo polugodište.

Da bi školovanje nastavio i u septembru, oktobru i novembru, pobrinuli su se njegovi drugari, koji su "Sarajevsku pahuljicu", koju su dobili, odnosno 1.000 KM nagrade, odlučili iskoristiti da plate usluge asistenta drugaru i za tri mjeseca narednog polugodišta.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nije odgovorilo majci na dopise, a nije ni nama do zatvaranja ovog broja "Nezavisnih".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije