Društvo

Omladinski ambasadori pomirenja

Omladinski ambasadori pomirenja
Omladinski ambasadori pomirenja

BEOGRAD - Akademija omladinskih ambasadora pomirenja, čiji je cilj edukacija mladih ljudi, održana je u Beogradu u organizaciji Omladinskog odbora za obrazovanje uz podršku Ambasade Velike Britanije.

U projektu su učestvovali učesnici iz BiH, Srbije, Makedonije i s Kosova.

"Ovo je četvrta generacija mirovnih ambasadora. Projekat omogućava mladima da ostvare komunikaciju i da razgovaraju o društvima koja se nalaze u procesu tranzicije, kao i to da se iznađu ideje za rješavanje problema u tranziciji", naveli su organizatori.

Izudin Karić, jedan od ambasadora iz BiH, kazao je da je program bio interaktivan i produktivan, a sastojao se od posjeta državnim institucijama Srbije, ambasadoru Hrvatske, predstavniku Delegacije EU za Srbiju, Fondu za humanitarno pravo te od niza predavnja stručnjaka iz različitih oblasti.

On je kazao da su učesnici prisustvovali diskusijama koje su bile jako korisne te su doprinijele razvijanju vještina regionalnog pomirenja.

"Činjenica je da se kod mladih ljudi koji su participirali u projektu razvila otvorenost za razgovor i objektivnost u odnosu na događaje iz prošlosti, kao i to da su oni spremni i voljni da rade na izgradnji mira. Zbog toga ovaj projekat smatram velikim uspjehom", dodao je  Karić.

Nakon završetka projekta, učesnici su za uspješno završenu akademiju dobili sertifikate i medalje, čime su postali omladinski ambasadori pomirenja, čiji je zadatak da u budućnosti rade na regionalnom pomirenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije