Društvo

Operišu i pacijente iz Amerike i Australije

 Operišu i pacijente iz  Amerike i Australije
Operišu i pacijente iz Amerike i Australije

BANJALUKA - Izuzetan kvalitet, znanje i pristupačne cijene ključni su faktori za uspjeh Odjeljenja ortopedske hirurgije pri Zavodu za ortopediju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci i njegovu prepoznatljivost širom svijeta.

Tako već godinama unazad oni bilježe rast broja pacijenata iz raznih dijelova svijeta koji žele da se liječe kod njih, odakle odlaze prezadovoljni, jer su im izuzetni stručnjaci ove ortopedske hirurgije omogućili dalji kvalitetan život. Naime, pored pacijenata iz cijele RS, FBiH i zemalja okruženja, ima i onih iz SAD te Australije, a svi oni su čuli za sada već nadaleko poznatu stručnost i kvalitet njihovog rada. Pored toga, važno je naglasiti da su se i mnoge poznate ličnosti iz BiH i regiona odlučile za operacije i liječenje na ovom odjeljenju, što dodatno potvrđuje činjenice o ozbiljnosti njihovog rada. Tako su na Odjeljenju ortopedske hirurgije u "Zotoviću" uspješno operisani i rehabilitovani poznati srpski glumac Petar Božović, koji sada hoda bez pomagala, zatim Miodrag Živaljević, bivši fudbaler Partizana, te Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora. Svi oni, i obični građani, kao i poznate ličnosti, imaju isti tretman upravo zato što se mnogo pažnje poklanja komunikaciji s pacijentima i što je suština ta da je pacijent u centru pažnje.

A kako nam je kazala Smilja Marinković, glavna sestra Odjeljenja, pacijenti kod njih mogu uraditi hladne operativne zahvate, implantacije endoproteze kuka i koljena, koji su već postali rutinska operacija, zatim sanirati sportske povrede, povrede prednjeg ukrštenog ligamenta, meniskus te artroskopiju ramena. Ona je potvrdila da se povećava broj pacijenata iz inostranstva, te su ih samo od početka ove godine imali 12, a da je glavni razlog za njihov dolazak kvalitet.

Talić istakao da pozitivno posluju desetak godina i najavljuje da planiraju izgradnju novog objekta u Slatini

Navodi da trenutno na listama čekanja imaju 323 pacijenta koji čekaju na ugradnju kuka, te 374 na ugradnju endoproteze koljena. Tako se na ovom odjeljenju dnevno uradi pet većih operativnih zahvata, po dvije implantacije kuka i koljena, te ukrštenih ligamenata, nakon čega pacijent ustaje iz kreveta odmah sutradan, zbog čega pacijenti bivaju oduševljeni.

"Imamo četiri ortopeda na Odjeljenju, dva ljekara na specijalizaciji, zatim dva anesteziologa, četiri fizioterapeuta te dva radna terapeuta, a tu su po potrebi i psiholog i socijalni radnik", precizirala je ona ističući da su cijene usluga veoma pristupačne i čak dvostruko niže nego, primjera radi, u Hrvatskoj. Goran Talić, direktor Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", rekao je da se velika pažnja poklanja edukaciji kadrova, tako da su njihovi stručnjaci zastupljeni na svim kongresima u regionu i praktično u Evropi, a da su sada i u SAD na kongresu ortopeda, te da se za to ulažu velika sredstva.

"Nastojimo da od toga napravimo regionalnu priču sa ciljem da se poštuje maksimalan kvalitet u liječenju pacijenata i da je sve na jednom mjestu i operacioni zahvati i rehabilitacija, kako bi pacijent dobio kompletnu uslugu na jednom mjestu", rekao je Talić. Prema njegovim riječima, pozitivno posluju posljednjih desetak godina i najavljuje da planiraju izgradnju novog objekta u Slatini. Međutim, najbolje ogledalo uspjeha ipak ju zadovoljstvo pacijenata zbog dobijenih usluga. Tako je pacijent Zoran Radifković iz Beograda rekao da je za ovu kliniku čuo preko interneta, ali i po preporuci prijatelja, te da ga je privuklo jedinstvo među ljekarima.

"Naravno, tu je i izuzetan odnos medicinskih sestara i ostalog osoblja prema pacijentima i to je u stvari ono što mi treba kao pacijentu", rekao je očigledno zadovoljni pacijent Radifković, kome je operisan kuk. A da je tretman na visokom nivou, potvrdio je i Uzeir Memišević, iz Cazina, koji kaže da se o operaciji kuka raspitivao na više strana.

"Međutim, prilikom prvog razgovora sa doktorom Manojlovićem znao sam da je ovo pravi izbor, jer mi je ulio takvo povjerenje da sam odmah pristao", ispričao nam je Memišević.

Put uspjeha

Stanislav Palija, specijalista ortopedske hirurgije na ovom odjeljenju, rekao je da je ono rekonstruisano prije devet godina, kada je na njegovo čelo postavljen sadašnji načelnik Slavko Manojlović, koji je u saradnji sa menadžmentom Zavoda i njegovim direktorom Goranom Talićem, postavio visoke ciljeve kojima i danas teže.

"Osnovni princip kojim se vodimo svi, od ljekara, medicinskih sestara, terapeuta do čistačica je da sve mora biti podređeno pacijentu", rekao je Palija i dodao da su kontinuiranim usavršavanjem kadrova u inostranstvu ovladali vještinama za izvođenje kompleksnih operativnih zahvata, posebno u oblasti ugradnje vještačkih zglobova i artroskopskih operacija. Ističe da godišnje bude urađeno oko 1.200 operacija, dok se lista čekanja kontinuirano povećava, što im daje za pravo da razmišljaju o povećanju kapaciteta Odjeljenja.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije