Društvo

Operišu samo hitne slučajeve

BIHAĆ - Zbog teške ekonomske situacije i nemogućnosti nabavke neophodnih lijekova i medicinske opreme u Kantonalnoj bolnici u Bihaću obustavljen je rad Hirurškog odjela i operišu samo hitne slučajeve.

"Prisiljeni smo na ovakav korak zbog toga što dobavljači traže izmirenje ranijih dugovanja, a trenutno nemamo novaca i nalazimo se u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji", rekao je Hajrudin Havić, direktor ove bolnice.

Istakao je da su upozoravali da će doći u ovakvu situaciju, ali da njihovi apeli nisu došli do ušiju nadležnih.

Prema njegovim riječima, trenutno nisu ugrožene ostale usluge koje pruža bolnica, ali da ni to nije isključeno ako potraje ovakva situacija.

"Prijeti nam blokada svih računa i prestanak rada zbog nagomilanih dugovanja dobavljačima koji postepeno obustavljaju isporuke sanitetskog materijala, opreme i lijekova. Mnogi prijete i sudskim tužbama", rekao je Havić, ističući da ukupna dugovanja iznose oko sedam miliona KM.

Pojasnio je da je riječ o naslijeđenim dugovima koji se vuku već dugo.

"S ovim problemom smo upoznali kantonalne vlasti i druge nadležne institucije, ali problem nismo uspjeli riješiti", rekao je Havić.

Amir Murić, ministar zdravstva USK, istakao je da je jedini način da se ovaj problem riješi kreditno zaduženje kojim bi bila isplaćena zaostala dugovanja te spriječena mogućnost blokade računa.

Rekao je da bi kredit podigla Kantonalna bolnica, a zbog toga što Vlada USK zbog sopstvenih obaveza nema mogućnost da bude garant za vraćanje kredita, predloženo je da to bude Zavod zdravstvenog osiguranja USK.

Međutim, rukovodstvo ovog zavoda odbilo je ovaj prijedlog ističući da je on zakonski neizvodiv.   

 

         

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije