Društvo

Opštinama samo mrvice od eksploatacije šuma

Opštinama samo mrvice od eksploatacije šuma
Opštinama samo mrvice od eksploatacije šuma

BOSANSKI PETROVAC - Načelnici općina Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Glamoč i Drvar zatražili su na zajedničkom sastanku, održanom u Bosanskom Petrovcu, značajnije učešće ovih lokalnih zajednica u gospodarenju šumskim bogatstvom i raspodjeli dobiti od eksploatacije šuma.

U zajedničkoj izjavi koju su potpisali izrazili su stav kako Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) nije u cijelosti izvršila presudu Ustavnog suda FBiH, kojom je naloženo da Zakon o šumama USK bude usklađen sa federalnim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

"Urađene su samo kozmetičke promjene, a suštinski se ništa nije promijenilo. Bosanski Petrovac i dalje dobija samo mrvice od ogromnih prihoda koji se ostvaruju sječom i prodajom šume, iako su najveća šumska prostranstva upravo na našoj teritoriji", kazao je Hujić. Podsjetio je kako je Bosanski Petrovac radi ovog problema uložio apelaciju Ustavnom sudu FBiH, te je naposlijetku presuđeno u korist ove lokalne zajednice.

U zajedničkoj izjavi je istaknuto kako ništa bolja situacija nije ni u Livanjskom kantonu, gdje se 90 posto šume nalazi na teritoriji Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara.

"Potpuna implementacija presude Ustavnog suda FBiH je od životne važnosti za sve četiri općine koje su povratničke i nerazvijene i gdje povratak stanovništva u dobroj mjeri zavisi od izvršenja ove presude", istakao je načelnik Drvara Goran Broćeta.

Načelnici su ovim putem zatražili da Zakonom o šumama FBiH, koji se trenutno nalazi u fazi javne rasprave, budu zaštićeni interesi i prava lokalnih zajednica kada je riječ o gospodarenju šumama.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije