Društvo

Organizovana Služba intenzivne medicine

Organizovana Služba intenzivne medicine
Organizovana Služba intenzivne medicine

BANJALUKA - Služba intenzivne medicine izdvojena je u ponedjeljak kao posebna organizaciona jedinica u Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banjaluka.

U ovoj službi će biti tretirani životno ugroženi pacijenti iz konzervativnih grana medicine.

Ona će biti podrška svim klinikama i odjeljenjima Univerzitetske bolnice Klinički centar, a istovremeno će biti podrška svim zdravstvenim ustanovama koje budu imale potrebu upućivati ovakve pacijente na liječenje u Univerzitetsku bolnicu Klinički centar Banjaluka.

U saradnji sa prestižnim svjetskim bolnicama iz ove oblasti ostvarena je tijesna saradnja u stručnom i edukativnom smislu i predstavlja dio projekta razvijanja intenzivne medicine.

Opremljenost i uvedene procedure su takođe u skladu sa važećim standardima, što omogućava visok nivo dijagnostike i liječenja. Zahvaljujući dobroj opremi pacijenti mogu biti potpuno respiratorno i kardiovaskularno zbrinuti.

Služba intenzivne medicine će koordinisati rad svih intenzivnih njega u Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banjaluka, što će rezultirati višim nivoom pružanja usluga životno ugroženim pacijentima u tijesnoj saradnji sa Klinikom za anesteziju i intenzivno liječenje.

U Univerzitetskoj bolnici održani su i stručni sastanci ljekara iz svih bolnica u RS uz maksimalnu podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u periodu od 25. do 28. avgusta. Cilj sastanaka specifičnih i srodnih grana medicine je unapređenje stručne saradnje, bolja koordinacija i pružanje još bolje zdravstvene zaštite pacijentima. Teme su bile raspoređene po određenim i srodnim oblastima koje su izlagali ljekari Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka. Zajednički stav svih učesnika je da se mora uspostaviti još kvalitetnija saradnja između svih zdravstvenih ustanova u RS.

Takođe, razgovaralo se i o potpunijoj dijagnostičkoj pripremi pacijenata prije upućivanja u druge bolnice, stručnom i osposobljenom kadru u bolnicama kao i o nedostatku stručnih kadrova i opreme u pojedinim granama medicine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije